BiH: U vrhu vlasti sve više osoba pod američkim sankcijama, ali to nikoga ne brine

Niko od sancionisanih nije priznao kako je djelovao neprikladno ili protivzakonit, a oni koji uživaju povjerenje stranačkih šefova nastavili su obavljati visoke dužnosti.

Tužilaštvo BiH nikada nije otvorilo istragu o navodima da je Špirić umiješan u korupciju (Al Jazeera)

Četrnaest sadašnjih ili bivših visokih zvaničnika na različitim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini te dvije kompanije trenutno su na listi osoba kojima je SAD uveo sankcije zbog opstrukcija provedbe Dejtonskog sporazuma, a među njima su od ponedjeljka i četvero najbližih saradnika lidera bosanskih Srba Milorada Dodika.

Tako u BiH vrh piramide vlasti čini, ili je činio, čitav niz osoba kojima je zabranjeno putovanje u SAD, zamrznuta im je sva imovina ili poslovi koje tamo eventualno imaju, a američkim državljanima zabranjeno je da s njima surađuju.

Među njima je od sada članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, sadašnji predsjedavajući Zastupničkog doma parlamenta BiH Marinko Čavara, te sva tri ključna čovjeka Republike Srpske odnosno predsjednik tog entiteta Milorad Dodik, njegov premijer Radovan Višković i čelnik parlamenta Nenad Stevandić.

Društvo im prave i dva ministra u entitetskoj vladi Miloš Bukejlović i Alen Šeranić koji su pod američke sankcije dospjeli izvršavajući Dodikove naloge po kojima je RS trebala prestati poštovati zakone i institucije države BiH.

Korupcija, kršenje ljudskih prava, podrivanje Dejtona…

Isti je razlog za sankcije koje je dobila Cvijanović dok je HDZ-ov Čavara na ovoj američkoj “crnoj listi” završio ranije zbog ocjene da je kao bivši predsjednik Federacije BiH svjesno i namjerno opstruirao popunjavanje entitetskog ustavnog suda.

Zanimljivo je da društvo Čavari na listi osoba kojima je zabranjen ulazak u SAD pravi predsjedavajući Doma naroda parlamenta BiH Nikola Špirić, također važan dugogodišnji Dodikov saradnik.

On je u Washingtonu označen kao osoba umiješana u “visoku korupciju” pa je ulazak u SAD stoga zabranjen i članovima njegove uže porodice odnosno supruzi te djeci.

Jedina razlika između njega i Čavare je da su pod različitim režimom sankcija jer je Špirić kažnjen odlukom koju je 2018. godine direktno donio State Department odnosno američki državni sekretar.

Sankcije su mu uvedene na temelju ovlasti državnog sekretara da ih nametne inostranim dužnosnicima umiješanim u “ozbiljnu korupciju ili kršenje ljudskih prava”.

Ostale dužnosnike u BiH sankcionisalo je Ministarstvo finansija SAD-a na temelju izvršne naredbe koju je još 2001. godine donio tadašnji američki predsjednik George Bush i odnosi se na one koji potiču ekstremizam ili nasilje na cijelom zapadnom Balkanu, a u BiH podrivaju Dejtonski sporazum, piše Hina.

Dodik je po tom osnovu sankcioniran čak dva puta i to najprije 2017. godine u vrijeme administracije Baracka Obame a potom još jednom 2022. godine kada je dodatno označen kao osoba umiješana u korupciju.

SDS na listi sankcija

Cvijanović, Višković, Stevandić i Bukejlović su pak pod sankcijama zbog toga što su sudjelovali u donošenju zakona u parlamentu RS kojim su u tom entitetu pokušali zabraniti provedbu odluka Ustavnog suda BiH.

Da u SAD ozbiljno tretiraju poštivanje Dejtonskog sporazuma govori i to što su sankcijama kaznili bivšeg direktora Obavještajno-sigurnosne agencije BiH (OSA) Osmana Mehmedagića komprimitiranog zbog zloupotrebe te službe za potrebe Stranke demokratske akcije (SDA), bivšu glavnu tužiteljicu Tužiteljstva BiH Gordanu Tadić, bivšeg SDA-ovog premijera Federacije BiH Fadila Novalića i glavnog čovjeka za kadrovske poslove SDA Asima Sarajlića.

Na popisu osoba pod sankcijama američkog ureda za kontrolu imovine u inozemstvu (OFAC) su još tri osobe koje su dovođene u vezu sa skrivanjem ratnih zločinaca ali i Srpska demokratska stranka (SDS) koja je već godinama u opoziciji.

Niko od sancionisanih do sada nije priznao kako je djelovao neprikladno ili protuzakonito a oni koji uživaju povjerenje svojih stranačkih šefova poput Čavare ili Špirića nastavili su obavljati visoke dužnosti i nakon što su dospjeli na “crnu listu”.

Tužilaštvo BiH nikada nije otvorilo istragu o navodima da je Špirić umiješan u korupciju.

Izvor: Agencije