Udruženja žrtava reagovala na uvrede načelnika Srebrenice: Zašto baš danas?

Mi, majke smo ponosne što smo uspjele dokazati genocid nad našom djecom, poručeno je iz udruženja žrtava, nakon što je Grujičić rekao da je Udruženje Majke Srebrenice ‘motor mržnje među ljudima’.

Majke Srebrenice ne mrze nikoga, poručila su udruženja žrtava (Anadolija)

Nakon što je načelnik općine Srebrenica Mladen Grujičić izvrijeđao majke Srebrenice, ocijenivši da je udruženje koje vode “motor mržnje među ljudima”, reagirala su udruženja žrtava genocida, poručujući mu da “Majke Srebrenice ne mrze nikoga”.

“Grujičiću zašto baš danas? Zašto na dan kada dijelove kostiju naše djece ispraćamo prema Potočarima? Zar nisi mogao suzdržati se bar dok ne prođe pet dana od dženaze?

Zato, Grujičiću, što je očito tvoja mržnja jača od svih drugih ljudskih osjećanja. Zato što su tvoji idoli Karadžić, Mladić, Šešelj i drugi čije su ruke krvave da ih ni Drina ne može oprati”, poručila su udruženja saopćenjem za javnost.

Saopćenje su potpisali Udruženje Pokret majke enklava Srebrenica i Žepa, Udruženje žrtava i svjedoka genocida, Udruženje Žene Podrinja, Udruženje majke Srebrenice i Udruženje žene Srebrenice.

Naglasili su da majke Srebrenice ne mrze nikoga te da su ponosne što su uspjele dokazati genocid nad njihovom djecom.

“Mi, majke, smo još i više ponosne što smo našu unučad odgojile da ne mrze nikog, da poštuju čovjeka. To je naš uspjeh, a ne mržnja”, poručili su.

Grujičić: Majke Srebrenice u motor mržnje među ljudima

Grujičić je, uoči 28. godišnjice genocida u Srebrenici, u izjavi za Večernje novosti rekao kako će u ovom gradu biti održane dvije komemoracije žrtvama rata u Bosni i Hercegovini, naglašavajući kako “ratni ožiljci u tom kraju neće još dugo zarasti”.

“Mi, Srbi, od 7. do 12. jula sjećamo se svojih preko 3.500 poginulih od 1992. do 1995. u Podrinju, kulturnim i sportskim priredbama i komemoracijom u selu Zalazju”, rekao je Grujičić.

Govoreći o obilježavanju godišnjice genocida u Srebrenici, naveo je da nije dobio informaciju ko će učestvovati, uz ocjenu da se “ni 28 godina od završetka rata mir nije u potpunosti vratio u Srebrenicu”.

“Situacija u Srebrenici uoči komemoracije je mirna u odnosu na 2018. godinu”, rekao je dodajući kako “nema prijetnji Bošnjaka”.

“Mi i dalje razumijemo njihovu bol, a oni našu i dalje ne razumiju”, rekao je Grujičić, ističući da je Udruženje Majke Srebrenice “motor mržnje među ljudima”.

Izvor: Agencije