Nezakoniti Dodikov ukaz potpisan u Službenom glasniku RS-a

Tužilaštvo BiH je formiralo tim koji, zajedno sa SIPA-om, sigurnosnim i policijskim agencijama, poduzima zakonom predviđene aktivnosti o čijim rezultatima će javnost biti obaviještena.

Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik (Pixsell)

Miloš Lukić, vršilac dužnosti direktora Službenog glasnika Republike Srpske, potpisao je ukaz predsjednika tog entiteta Milorada Dodika o proglašenju Zakona o izmjeni Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa RS-a.

Riječ je o zakonskim izmjenama kojima se odluke Ureda visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini (OHR) više ne objavljuju u tom bh. entitetu, javlja Radio Slobodna Evropa (RSE), pozivajući se na medije iz Republike Srpske.

“Ovaj akt koji se odnosi na Ustavni sud BiH na snagu stupa sutra, odnosno dan nakon objavljivanja u Službenom glasniku, a Zakon o izmjeni Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa Republike Srpske stupa na snagu osam dana po objavljivanju u Službenom glasniku“, rekao je Lukić, prenosi Tanjug.

Visoki predstavnik Christian Schmidt je svojim odlukama od 1. jula poništio zakon o neprovođenju odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine kojeg je prethodno usvojila Narodna skupština Republike Srpske. Schmidt je donio i izmjene Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, prema kojima je neprovođenje odluka visokog predstavnika krivično djelo.

Postavljen dan nakon ostavke Devušić

SAD i EU su Dodikov potez ocijenile kao kršenje Ustava Bosne i Hercegovine i potkopavanje Dejtonskog sporazuma.

Lukića je vlada tog bh. entiteta imenovala u subotu na telefonskoj sjednici, nakon što je prethodna vršiteljica Milka Devušić podnijela neopozivu ostavku na tu funkciju.

Ostavka Devušić uslijedila je dan nakon što je Dodik potpisao ukaz o proglašenju izmjena zakona prema kojem entitetski Službeni glasnik više neće objavljivati odluke visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini.

Zakonska procedura podrazumijeva da nakon toga odluka bude objavljena u Službenom glasniku Republike Srpske.

Iz Tužilaštva BiH su, na upit Al Jazeere Balkans odgovorili da je u navedenom predmetu formiran je tim od tri tužioca koji, zajedno sa SIPA-om, te drugim sigurnosnim i policijskim agencijama, poduzimaju zakonom predviđene aktivnosti o čijim rezultatima će javnost biti obaviještena.

Izvor: Agencije