Delegacija EU: Dodik produbljuje političku krizu

Eskalacija ne vodi Bosnu i Hercegovinu naprijed, a Dodikov potpis na amandmane nema pravnu vrijednost, poručuju iz Delegacije Evropske unije u BiH.

Evropska unija smatra da Dodikovi potezi dovode do dalje pravne nesigurnosti i odvraćanja ulaganja, odnosno da negativno utječu na živote građana (Pixsell)

Nakon što je predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Milorad Dodik potpisivao ukaz o proglašenju zakona kojim se neće objavljivati odluke visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta, oglasila se i Delegacije Evropske unije.

Kako su naveli, Dodikov potpis na amandmane nema pravnu vrijednost.

“Ova eskalacija ne vodi Bosnu i Hercegovinu naprijed. To produbljuje političku krizu, dovodi do dalje pravne nesigurnosti i odvraća ulaganja – negativno utječe na živote građana”, naveli su u reakciji objavljenoj na Twitteru.

Na posljednji Dodikov potez reagovao je i američki državni sekretar Antony Blinken koji je ocijenio da se “potpisivanjem zakona kojim predsjednik Republike Srpske odbija ovlaštenja visokog predstavnika krši Ustav BiH i podriva Dejtonski sporazum”.

Iz Ambasade SAD-a u Sarajevu su poručili da je riječ o protuustavnoj odluci koja predstavlja “smišljeni napad na Dejtonski mirovni sporazum, ustavni poredak i državu Bosnu i Hercegovinu”.

Sporni zakon

Podsjećamo, Narodna skupština Republike Srpske usvojila je na sjednici održanoj 21. juna zakon o zabrani objavljivanja odluka visokog predstavnika Christiana Schmidta u Službenom glasniku RS-a. Taj zakon potom je Schmidt, 1. jula – poništio.

Schmidt je također donio i izmjene Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, prema kojima je neprovođenje odluka visokog predstavnika krivično djelo.

Kao odgovor na Schmidtov potez, Dodik je potpisao ukaz o proglašenju izmjena zakona prema kojem Službeni glasnik RS-a više neće objavljivati odluke visokog predstavnika Christiana Schmidta.

Izvor: Al Jazeera i agencije