Blinken: Dodik krši Ustav BiH i Dejtonski sporazum

SAD podržava teritorijalni integritet i suverenitet BiH i odluke Visokog predstavnika, poručio je američki državni sekretar nakon što je Dodik potpisao sporni zakon o neobjavljivanju odluka OHR-a.

Američki državni sekretar Antony Blinken reagovao je na posljednje poteze predsjednika bh. entiteta Republika Srpska, Milorada Dodika (Reuters)

Američki državni sekretar Antony Blinken ocijenio je da je predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Milorad Dodik, potpisivanjem ukaza o proglašenju zakona kojim se neće objavljivati odluke visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta, prekršio Ustav Bosne i Hercegovine i Dejtonski sporazum.

Blinken je na Twitteru napisao da Sjedinjene Američke Države podržavaju teritorijalni integritet i suverenitet BiH i odluke Visokog predstavnika.

“Potpisivanjem zakona kojim predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik odbija ovlaštenja visokog predstavnika krši se Ustav BiH i podriva Dejtonski sporazum. Sjedinjene Američke Države podržavaju OHR, Bosnu i Hercegovinu i njen suverenitet, teritorijalni integritet i multietnički karakter”, naveo je Blinken.

Dodik: Ne vjerujem da Blinken zna detalje o Dejtonu i Ustavu BiH

Nakon Blinkenovog komentara reagovao je i Dodik, poručivši kako “ne vjeruje da američki državni sekretar Antony Blinken zna detalje o Dejtonskom mirovnom sporazumu i njegovom Aneksu četiri, Ustavu BiH”.

Dodik je rekao i da ne vjeruje da je Blinken pisao tvit u kojem ga kritikuje zbog potpisivanja Ukaza o proglašenju Zakona o neprimjenjivanju odluka visokog predstavnika u BiH, niti da je taj tvit pročitao pošto je objavljen.

“Sve što bi američki državni sekretar Antony Blinken mogao da uradi, a što bi pomoglo smirivanju političkih strasti u BiH, jeste da američkog ambasadora Michaela Murphyja iz Sarajeva vrati kući”, napisao je Dodik na Twitteru.

Sporni zakon o neobjavljivanju odluka OHR-a

Dodik je u petak potpisao ukaz o proglašenju izmjena zakona prema kojem entitetski Službeni glasnik više neće objavljivati odluke visokog predstavnika Christiana Schmidta.

Također je kazao kako je dopis Ureda visokog predstavnika (OHR) “vratio nepročitan” jer, kako je rekao, visoki predstavnik za njega “ne postoji, pa je dopis lažan i nelegalan”.

Prethodno je Narodna skupština Republike Srpske usvojila zakon o zabrani objavljivanja odluka visokog predstavnika Christiana Schmidta u Službenom glasniku RS-a. Taj zakon potom je Schmidt, 1. jula – poništio.

Schmidt je također donio i izmjene Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, prema kojima je neprovođenje odluka visokog predstavnika krivično djelo.

Izvor: Al Jazeera i agencije