Međunarodna komisija za nestale: Za srebreničke porodice čekanju nema kraja

Najmanje šestoro onih koji će biti sahranjeni ove godine bili su tinejdžeri kada su ubijeni.

Vojne i policijske snage bosanskih Srba su ubile više od 8.000 bošnjačkih muškaraca i dječaka u julu 1995. godine u Srebrenici, na istoku Bosne i Hercegovine (Armin Durgut / PIXSELL)

U Srebrenici će 11. jula biti pokopano 30 žrtava genocida iz 1995. godine. Njihova tijela su ekshumirana iz skrivenih grobnica i identificirana. Najmanje šestoro onih koji će biti sahranjeni ove godine bili su tinejdžeri kada su ubijeni, navodi Međunarodna komisija za nestale osobe (ICMP) u saopćenju.

Većina, od više od 7.000 žrtava genocida, identifikovana je putem DNK testiranja.

“Proces vođen DNK-om bio je neophodan jer su počinioci genocida u Srebrenici pokušali sakriti dokaze svog zločina sistematskim otkopavanjem primarnih masovnih grobnica u sedmicama i mjesecima nakon ubistava i prebacivanjem tijela žrtava u sekundarne i tercijarne tajne grobnice širom istočne Bosne”, navodi ova organizacija sa sjedištem u Hagu.

Dodaje kako je, u prosjeku, za svaku identificiranu žrtvu izdano sedam ili osam izvještaja o podudaranju DNK.

“To je zato što su kosti pojedinačnih žrtava pronađene u više masovnih grobnica”, navodi ICMP.

Porodice čekaju na vijesti o posmrtnim ostacima

Dodaju kako u mnogim slučajevima srodnici žrtava odlučuju da sačekaju prije nego što pokopaju nekompletne posmrtne ostatke svojih najmilijih.

“To rade u nadi da će u narednim godinama biti pronađeno još kostiju kao rezultat iskopavanja. Na ožalošćenima je da odluče kada žele da se obavi sahrana. Mnoge od 30 žrtava koje će biti sahranjene ove godine identifikovane su prethodnih godina, ali su porodice odlučile da sačekaju dok se ne pronađe još kostiju”, ističu.

Nakon ukopa 11. jula, timovi Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine, Tužilaštva BiH i Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP) izvršit će 71 “reasocijaciju”. U tom procesu, koji će se odvijati od 12. do 19. jula, bit će reekshumirani ljudski ostaci koji su već identifikovani i pokopani, a kosti koje su u međuvremenu pronađene bit će reasocirane, a tijela će tada biti ponovo ukopana.

“U svakom ovom slučaju, porodice su kontaktirane i zamoljene da daju saglasnost za reasocijaciju. Čak će i ova tijela, u većini slučajeva, i dalje biti nekompletna”, navode iz ove organizacije.

“U godinama koje dolaze, porodice će čekati da im se javi vijest da je pronađeno još kostiju. Za one koji su preživjeli genocid, čekanju nema kraja”, zaključuje ICMP.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada