Dodik potpisao ukaz, Schmidtove odluke neće objavljivati

Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska je izjavio da je potpisao ukaz o proglašenju zakona kojim se neće objavljivati odluke visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini.

Milorad Dodik i dalje ne odustaje od svoje politike (Pixsell)

Predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Milorad Dodik izjavio je u petak da je potpisao ukaz o proglašenju zakona kojim se neće objavljivati odluke visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta.

To je objavio na Twitteru, gdje je naveo da je “potpisao Ukaz o proglašenju Zakona o izmjeni Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa Republike Srpske, koji je Narodna skupština Republike Srpske usvojila na sedmoj posebnoj sjednici održanoj 21. juna 2023. godine“.

“Predsjednik RS-a, na osnovu Člana 80. stav 1. tačka 4. Ustava RS-a, potpisao je Ukaz o proglašenju Zakona o izmjeni Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa RS-a, koji je Narodna skupština RS-a usvojila na sedmoj posebnoj sjednici”, saopćeno je i iz Dodikovog kabineta.

Potencijalni optuženik za krivično djelo

Narodna skupština RS-a nedavno je usvojila zakone o neprovođenju odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine i odluka visokog predstavnika, koje je potom Schmidt poništio.

Schmidt je donio i izmjene Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, prema kojima je neprovođenje odluka visokog predstavnika krivično djelo, prenosi Beta.

Dodik je formalnim proglašenjem spornog zakona sada potencijalni optuženik za krivično djelo definirano kao “neizvršavanje odluka visokog predstavnika”, prenosi Hina.

Ukoliko bi bio osuđen, to bi značilo i automatsku zabranu obavljanja sadašnje dužnosti.

Dodik je najavio da neće provesti Schmidtove odluke, već će potpisati ukaz o proglašenju spornih zakona koje je donijela Narodna skupština RS-a.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada