Povjerenica Vijeća Evrope traži izgradnju spomenika za ubijenu djecu Prijedora

Dunja Mijatović je izrazila zabrinutost jer porodice ubijene djece u ovom dijelu Bosne i Hercegovine već devet godina nailaze na opstrukcije lokalnih vlasti.

Polaganjem bijelih ruža porodice i aktivisti prisjećaju se 3.176 osoba, među kojima je 102 djece, ubijenih u Prijedoru od 1992. do 1995. (Anadolija)

Povjerenica Vijeća Evrope za ljudska prava Dunja Mijatović pozvala je Gradsku upravu Prijedora, na zapadu Bosne i Hercegovine, da što prije počne razgovore s roditeljima ubijene djece o izgradnji spomen-obilježja za 102 djece – žrtve ratnih zločina počinjenih od 1992. do 1995. godine.

Mijatović je izrazla zabrinutost jer su tokom posljednjih devet godina porodice naišle na opstrukcije i ignoriranje.

Napominje kako je od iznimne važnosti da gradske vlasti bez diskriminacije poštuju prava svih građana, posebno kada je riječ o obilježavanju njihovog stradanja.

Ubijeno 3.176 osoba, među njima 102 djece

Povjerenica je pismo uputila i ministru za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Sevlidu Hurtiću te zatražila njegovu podršku o ovom pitanju.

Lokalne vlasti od 2014. godine ne izlaze ususret višestrukim zahtjevima porodica za izgradnju spomen-obilježja ubijenoj djeci Prijedora.

U zločinima počinjenim u Prijedoru i okolnim mjestima ubijeno je 3.176 osoba, među kojima je 102 djece.

Oko 30.000 Prijedorčana nesrpske nacionalnosti prošlo je kroz logore Trnopolje, Omarska i Keraterm.

Posmrtni ostaci oko 600 ubijenih još nisu pronađeni.

Izvor: Al Jazeera i agencije