Premijeri Nizozemske i Luksemburga u Prištini: EU treba pomoći, a ne tražiti krivca

Mark Rutte i Xavier Bettel poručili su kako je neophodno smiriti napetosti na sjeveru Kosova, jer je to važno, ne samo za stabilnost i mir u regiji već i za prosperitet EU integracija.

Premijere dvije zemlje članice Evropske unije primila je predsjednica Kosova Vjosa Osmani (Anadolija)

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani sastala se u utorak s premijerima Nizozemske i Luksemburga, Markom Rutteom i Xavierom Bettelom, s kojima je razgovarala o aktuelnoj sigurnosnoj situaciji na sjeveru Kosova.

Osmani je rekla da je Kosovo pokazalo volju za deeskalaciju situacije, nudeći da se organiziraju novi izbori na sjeveru i da je uspostavljanje reda i zakona u skladu s godinama ulaganja država Evropske unije s ciljem promocije, zaštite i vladavine zakona na cijeloj teritoriji Kosova.

Izrazila je posvećenost institucija Kosova da prevaziđu izazove s partnerima i saveznicima, saopćeno je iz Predsjedništva Kosova, prenosi Anadolija.

Osmani je istakla da “napadi na pripadnike policije Kosova, Eulex-a, KFOR-a, građane i novinare od nelegalnih i kriminalnih struktura na sjeveru Kosova ne bi trebali proći nekažnjeno“.

U vezi s procesom dijaloga sa Srbijom rekla je da Kosovo nastavlja biti konstruktivna strana, dok Srbija odbija primijeniti postignute sporazume, kao i da krši posljednji Briselski sporazum potvrđen u Ohridu.

S gostima iz inostranstva sastao se i premijer Kurti, koji je rekao da je Rutteu i Bettelom jasno stavio do znanja da je Kosovo za normalizaciju odnosa sa Srbijom, da želi evropsko rješenje i da je neophodna puna primjena Ohridskog sporazuma.

“Mi želimo evropsko rješenje i za to imamo osnovni sporazum od 27. februara i aneks implementacije za koji želimo da se primijeni u potpunosti, bez odgađanja i bez uslova”, rekao je Kurti.

Prema njegovim riječima, potrebno je da se intenzivira implementacija sporazuma i iznio tvrdnju da je velika greška što Srbija ne poštuje sporazum, jer je na taj način otvorila put njegovom kršenju i neprovođenju.

‘Ne treba upirati prstom i tražiti krivca’

Rutte i Bettel poručili su poslije sastanka u Prištini kako je neophodno smiriti napetosti na sjeveru Kosova, jer je to važno, ne samo za stabilnost i mir u regiji već i za prosperitet EU integracija.

“Izrazili smo zabrinutost zbog porasta napetosti između Kosova i Srbije. Nizozemska i Luksemburg pokušavaju ići prema dijalogu i deeskalirati situaciju i normalizirati odnose između dviju država”, rekao je Rutte.

Poručio je da EU ne treba upirati prstom i tražiti krivca između Kosova i Srbije za napetu situaciju na sjeveru, već treba pomoći.

Bettel je istakao kako mora biti otklonjena svaka mogućnost stvaranja kriza, od kojih najviše pati narod te kako je važno da Kosovo vjeruje u rad posrednika EU-a.

Rutte i Bettel doputovali su na Kosovo nakon posjeta u ponedjeljak Beogradu, gdje su se sastali sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem.

Izvor: Agencije

Vaša dnevna doza vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada