Lajčak u Prištini: Postoje spremne sankcije i za Srbiju

Specijalni izaslanik EU-a rekao je da nakon Kosova postoje spremne mjere i protiv Srbije, ukoliko Beograd ne postupa u skladu sa zahtjevima EU-a.

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Kosovo i Srbije Miroslav Lajčak nakon dvosatnog sastanka s premijerom Kosova Albinom Kurtijem izjavio je da trenutna situacija nije laka.

Upitan da li je uspio Kurtija “malo smekšati”, Lajčak je rekao: “On je iznio svoje stavove, ja sam iznio svoje ideje i prijedloge, sastanak je bio dug, ali veoma važan”.

“To nije lak zadatak, niti laka situacija. Imao sam važne sastanke s predsjednicom Osmani i premijerom Kurtijem. Duga iskrena diskusija. Veoma važna. Moram da biram riječi, postoji razumijevanje o potrebi da se ide naprijed u vezi s tri tačke koje je iznijela EU – deeskalacija, brzi novi izbori i povratak dijalogu o normalizaciji. Ostaje da nastavimo razgovore o konkretnim koracima koje treba poduzeti”, rekao je novinarima, prenosi Fena.

Sankcije spremne i protiv Srbije

Upitan za sankcije protiv Kosova Lajčak je rekao da nije u njegovoj nadležnosti da komentira te mjere.

Dodao je da postoje spremne sankcije i protiv Srbije, ako Beograd ne postupi u skladu sa zahtjevima EU-a.

“EU je jasno stavila do znanja da postoje spremne sankcije i za Srbiju, one će biti primijenjene ako se shvati da Srbija ne postupa po zahtjevima EU-a. To je odluka zemalja članica. Bit ću u Beogradu sutra”, rekao je Lajčak.

“Moja želja je bila da ove sankcije ne sprovodi Evropska unija ni na Kosovu ni u Srbiji. Moja želja je da u Briselu razgovaramo sa obje strane o tome kako da primijenimo februarski sporazum“, dodao je diplomata, prenosi Anadolija.

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani rekla je da je Kosovo posvećeno nadilaženju aktuelnih izazova u saradnji s međunarodnim partnerima, kao i da je pokazalo volju za deeskalacijom, nudeći organiziranje novih izbora na sjeveru, u skladu sa zakonskim odredbama.

Izvor: Agencije