State Department: Sankcije uvedene zbog podrivanja Dejtonskog sporazuma

Ministarstvo finansija SAD na listu sankcioniranih uvrstilo predsjedavajućeg NSRS-a Stevandića, premijera RS Viškovića, srpskog člana Predsjedništva BiH Cvijanović i ministra pravde RS Bukejlovića.

Ministarstvo finansija SAD je na listu sankcioniranih uvrstilo Nenada Stevandića, Radovana Viškovića, Željku Cvijanović i Miloša Bukejlovića Foto: State Department

Danas su Sjedinjene Američke Države sankcionirale četiri zvaničnika iz Bosne i Hercegovine koji su učestvovali u donošenju zakona u Narodnoj skupštini bh. entiteta Republike Srpske kojim se podriva Ustav BiH, ujedno i Aneks Dejtonskog mirovnog sporazuma, navodi se u izjavi glasnogovornika State Departmenta Matthewa Millera.

U izjavi se navodi kako ovaj zakon, koji je predložio predsjednik RS-a Milorad Dodik, a koji je također pod sankcijama SAD-a, predstavlja “drski pokušaj podrivanja državnih institucija”.

“Zakon ugrožava stabilnost, suverenitet i teritorijalni integritet BiH, kao i izglede za integrisanje zemlje u euroatlantske i evropske institucije, a na štetu građana BiH”, dodaje se u izjavi.

Schmidtove osude

Miller dalje podsjeća kako je visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Christian Schmidt, vrhovni autoritet za tumačenje Dejtonskog mirovnog sporazuma, javno osudio zakon kao neprihvatljivu povredu vladavine prava te nasrtaj na ustavni poredak BiH.

“Uprkos nastojanju visokog predstavnika da se zakon poništi, Dodik je 7. jula 2023. godine potpisao Ukaz o stupanju zakona na snagu.”

“Današnja objava o sankcionisanju nastavak je ranijih sankcija i zabrane izdavanja viza za ulazak u SAD koje smo nametnuli radi promocije odgovornosti, mira, stabilnosti i funkcionalne demokratske vlasti u regiji Zapadnog Balkana. Nastavit ćemo pružati podršku građanima BiH u naporima za jačanje vladavine prava i održavanju mira i prosperiteta”, izjavio je Miller.

Izvršna odredba 14033

Podsjeća se kako je Ministarstvo finansija SAD na listu sankcioniranih uvrstilo predsjedavajućeg NSRS-a Nenada Stevandića, premijera RS Radovana Viškovića, članicu Predsjedništva BiH Željku Cvijanović i ministra pravde RS Miloša Bukejlovića.

Objavljeno je kako je to urađeno u skladu sa Izvršnom uredbom 14033 “zbog odgovornosti za ili saučesništvo ili zbog direktnog ili indirektnog učešća u kršenju ili postupku kojim je opstruisana ili ugrožena provedba bilo kojeg regionalnog sporazuma u oblasti sigurnosti, mira, saradnje ili sporazuma o međusobnom priznavanju ili okvira ili mehanizama odgovornosti koji se odnose na Zapadni Balkan, uključujući Dejtonski mirovni sporazum”.

Izvor: Al Jazeera i agencije