Ministri albanske DUI podnijeli uslovljene ostavke

Odluku o podnošenju ostavki Ahmeti je obrazložio time da je VMRO-DPMNE podršku ustavnim izmjenama uslovio izlaskom DUI iz Vlade.

Ali Ahmeti je pismo koalicionom partneru, premijeru i lideru SDSM-a, Dimitru Kovačevskom objavio na Facebooku (EPA)

Ministri albanske partije Demokratska unija za integraciju (DUI) podnijeli su uslovljene ostavke premijeru Sjeverne Makedonije Dimitru Kovačevskom, koje će stupiti na snagu kada opoziciona VMRO DPMNE bude glasala za amandmane radi uvođenja Bugara u Ustav.

To je saopštio lider te najveće albanske partije u Sjevernoj Makedoniji Ali Ahmeti, koji je pismo koalicionom partneru, premijeru i lideru SDSM-a, Dimitru Kovačevskom objavio na Facebooku, prenosi Beta.

Odluku o podnošenju ostavki Ahmeti je obrazložio time da je VMRO-DPMNE podršku ustavnim izmjenama uslovio izlaskom DUI iz Vlade i istakao da je to neophodno jer je država u kritičnoj fazi eurointegrativnog procesa, te u vladajućoj albanskoj partiji “preuzimaju odgovornost i odgovorne korake”.

VMRO-DPMNE traži prijevremene izbore

Izlazak DUI iz Vlade Severne Makedonije, kako podsjećaju mediji, kao uslov je postavio lider VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski na sastanku sa premijerom Dimitrom Kovačevskim u Klubu zastupnika u Skoplju 7. juna.

Vladajuća koalicija je počela proces ustavnih izmjena radi uvođenja Bugara u Ustav da bi do kraja novembra ispunila tu obavezu za nastavak pregovra sa Evropskom unijom, ali, po riječima ministra vanjskih poslova i potpredsjednika DUI Bujara Osmanija, nedostaje joj osam glasova za potrebnu dvotrećinsku većinu u parlamentu sa 120 mjesta.

Sjeverna Makedonija je u julu 2022. godine u Briselu počela prvu fazu pregovora sa Evropskom unijom, ali da bi prešla u drugu fazu i počela da otvara poglavlja, mora da do završetka skrininga unese Bugare u Ustav, za šta vladajuća koalicija nema neophodnu podršku VMRO-DPMNE koja svakodnevno ponavlja da “ne pristaje na promjene po bugarskom diktatu” i traži prijevremene izbore.

Izvor: Agencije