BiH traži generala VRS-a optuženog za genocid u Srebrenici

Sud BiH raspisao je međunarodnu potjernicu za Milenkom Živanovićem kojem se već sudi u Srbiji.

Živanović je tokom rata u BiH bio na dužnosti komadanta tzv. Drinskog korpusa vojske bosanskih Srba, a obnašao ju je i tokom planiranja napada na zaštićenu zonu Srebrenice nakon čijeg je pada ubijeno više od osam hiljada Bošnjaka (EPA)

Sud BiH raspisao je međunarodnu potjernicu za penzionisanim komandantom Drinskog korupsa Milenkom Živanovićem koji je optužen za sudjelovanje u genocidu počinjenom nad Bošnjacima Srebrenice u julu 1995. godine, a kojem se već sudi i u Srbiji, objavili su u bh. mediji.

Kako piše portal Detektor.ba iz Suda BiH potvrdili su da je potjernica za Živanovićem raspisana jer se on tri puta nije pojavio na ročištima zakazanim kako bi se izjasnio osjeća li se krivim po optužnici koju je u decembru 2021. protiv njega podignulo Tužilaštvo BiH.

Svaki put kada mu je sud slao obavezujući poziv, Živanović nije bio na adresi u Srbiji na kojoj je prijavio prebivalište.

Živanović je tokom rata u BiH bio na dužnosti komadanta tzv. Drinskog korpusa vojske Republike Srpske, a obnašao je i tokom planiranja napada na zaštićenu zonu Srebrenice nakon čijeg je pada ubijeno više od osam hiljada Bošnjaka, pretežno muškaraca i dječaka.

Samim napadom na Srebrenicu komandovao je general Radislav Krstić koji je Živanovića formalno naslijedio 15. jula 1995. godine.

Krstić je 2004. godine osuđen na 35 godina zatvora nakon što ga je Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) proglasio krivim za srebrenički genocid.

Sudski proces i u Srbiji

Tužilaštvo BiH Živanovića tereti za sudjelovanje u širokom i sistematičnom napadu protiv bošnjačkog civilnog stanovništva zaštićenih zona Srebrenica i Žepa odnosno za operaciju trajnog i prisilnog premještanja civilnog stanovništva iz tih zona te zarobljavanja i likvidaciju oko osam hiljada Bošnjaka.

Protiv Živanovića sudski postupak vodi se i u Srbiji gdje je optužen za kazneno djelo prisilnog premještanja civilnog stanovništva iz Srebrenice i to je suđenje u toku.

Ta je optužnica podignuta neposredno nakon što je Živanovića optužilo i Tužiteljstvo BiH. Po sadržaju te optužnice odgovoran je za manje ozbiljne ratne zločine pa tako može dobiti i znatno blažu kaznu ukoliko bi bio osuđen u Srbiji.

U iskazu pred Višim sudom u Beogradu u novembru 2022, Živanović je tvrdio kako nije kriv jer je planirao i komandovao samo vojnim operacijama, a ne i akcijama usmjerenim protiv civila.

Branio se i tvrdnjom kako je zabranio pripadnicima vojske bosanskih Srba ulazak u Srebrenicu, ali da tu njegovu navodnu komandu niko nije poštovao.

Izvor: Agencije