Novo nevrijeme u Srbiji, upozorenja i za Sloveniju, Hrvatsku i BiH

U Hrvatskoj su na snazi upozorenja za novo grmljavinsko nevrijeme, a u BiH i Srbiji su do kraja dana mogući pljuskovi, vjetrovi i grmljavina.

Regiju je proteklih dana u nekoliko navrata pogodilo veliko nevrijeme (Matija Habljak / Pixsell)

Olujno nevrijeme pogodilo je u subotu veliki dio Srbije, između ostalog, Zlatiborski okrug, Kopaonik, Moravički okrug, Raški i Rasinski, a izdato je upozorenje Republičkog hidrometeorološkog zavoda za Toplički i Niški okrug.

Oblačnost, koja je na području Moravičkog okruga uslovljavala jake pljuskove sa grmljavinom, lokalnu pojavu grada i olujni vjetar u zoni pljuska, širila se i premještala ka Kraljevu i okolini, kao i jugu Šumadije.

Grad i jak vjetar u Kraljevu su lomili stakla na automobilima, ima i palog drveća, a građani prijavljuju i štetu na crjepovima. U Leskovcu je padala kiša praćena gradom.

Upozorenje za sjeverni Jadran

Jako olujno nevrijeme praćeno gradom nešto nakon 16:00 sati pogodilo je teritoriju grada Čačka.

Ranije je Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) Srbije za zapadnu Srbiju, Šumadiju i Pomoravlje označio crveni meteo-alarm zbog mogućnosti vjetra i grmljavine, prenio je Tanjug.

U ostalom dijelu zemlje na snazi je narandžasti meteo-alarm, koji označava opasno vrijeme.

RHMZ je izdao i upozorenje na visoke temperature do 26. jula.

Državni hidrometeorološki zavod Hrvatske izdao je crveno upozorenje za grmljavinsko nevrijeme za sjeverni Jadran, a posebno Istru, gdje su mogući jak i olujni vjetar, obilnija kiša i grad.

Na snazi je i dalje narandžasto upozorenje na grmljavinu za Zagrebačku, Osječku, Gospićku i Karlovačku regiju.

Građane se moli da budu na oprezu i da poduzimaju mjere samozaštite, prenijela je Hina.

Grad Zagreb u subotu izvijestio da je zbog posljedica nevremena do sada zaprimljeno više od dvije hiljade prijava štete, te da su svi raspoloživi zaposlenici angažirani na sanaciji.

Intervencije vatrogasaca u Zagrebu

Iz Grada navode da su svi raspoloživi resursi gradskih službi, gotovo hiljadu ljudi uz pripadajuću mehanizaciju, i dalje angažirani na sanaciji posljedica nevremena, da se radi pojačano preko vikenda, u nekim aktivnostima, kao čišćenje i pranje, u tri smjene.

S obzirom na mogućnost olujnog nevremena i danas popodne, građane mole da budu oprezni kako bi se zaštitili sebe i svoju imovinu.

Iz Grada navode da nakon jučerašnjeg nevremena nije bilo potrebe za intervencijama hitne pomoći, dok su vatrogasci odradili više od 300 intervencija.

Sve prometnice su raščišćene i otvorene, i promet je u najvećem dijelu normaliziran, navode iz Grada.

I u ostatku regije izdata su upozorenja na novo nevrijeme.

Federalni hidrometeorološki zavod Bosne i Hercegovine navodi da su do kraja dana i tokom noći u Bosni mogući lokalni pljuskovi i grmljavina, a u sjevernim područjima Bosne moguće je jače grmljavinsko nevrijeme.

Slovenska agencija za okolinu (Arso) u subotu je za područje cijele Slovenije, u vremenu između 14 i 23 sata, izdala narančasto upozorenje za olujno nevrijeme, piše agencija STA.

Prema Arsu, moguće je snažno nevrijeme, sa gradom te udarima vjetra i groma.

Ovaj put oluje će se formirati nad Slovenijom, a njihov položaj i vrijeme nastanka bit će još teže predvidjeti nego u petak, kada su se olujni sustavi formirali nad susjednom Italijom i kretali prema našem području, javlja Arso.

Izvor: Agencije