Slučaj ‘Dženan Memić’: Hasan Dupovac i Alisa Mutap proglašeni krivim

Apelaciono vijeće Suda BiH kaznilo je Hasana Dupovca na tri godine zatvora zbog zloupotrebe položaja, a Alisu Mutap na dvije i po godine zbog davanja lažnog iskaza.

Smrt Dženana Memića u Sarajevu nerazriješena je od 2016. godine (Armin Durgut / PIXSELL)

Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine izreklo je u petak drugostepenu presudu u slučaju “Dženan Memić”, kojom su, kako javljaju reporteri sa lica mjesta, Hasan Dupovac i Alisa Mutap proglašeni krivim.

Dupovac je osuđen na tri godine zatvora zbog zloupotrebe položaja, a Alisa Mutap na dvije i po godine zbog davanja lažnog iskaza.

Oslobođeni su optužbe za organizirani kriminal, prenosi Fena.

Osuđeni će imati pravo žalbe pošto su u prvostepenom postupku oslobođeni krivice, a na Apelacionom sudu osuđeni nakon što je postupak vraćen na ponovno suđenje.

Ukinuta prvostepena oslobađajuća presuda

Optuženi Zijad Mutap, Hasan Dupovac, Alisa Ramić, Josip Barić i Muamer Ožegović su se, između ostalog, teretili da su pristupili grupi za organizirani kriminal, koju je formirao Zijad Mutap radi prikrivanja dokaza o načinu na koji je Dženan Memić zadobio teške tjelesne povrede opasne po život 8. februara 2016. godine, uslijed kojih je preminuo.

Osumnjičeni Zijad Mutap i njegova kćerka Alisa Mutap danas nisu prisustvovali izricanju presude.

Prvostepena presuda u ovom slučaju donesena je 24. novembra 2022. godine i bila je oslobađajuća.

Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine ju je, na zahtjev Tužilaštva Bosne i Hercegovine, ukinulo, pa je pokrenut drugostepeni postupak.

Izvor: Al Jazeera i agencije