Potvrđena optužnica protiv Senaida Memića i drugih

Bivši načelnik i uposlenici Općine Ilidža optuženi da su zloupotrijebili položaj i pogodovali građevinskim investitorima Panamera i Malak Group.

Optuženom Memiću je predložena zabrana obavljanja poslova odgovorne osobe u državnoj službi (Arhiva)

Tužilaštvo bosanskohercegovačkog Kantona Sarajevo (KS) podiglo je, a Kantonalni sud Sarajevo (KSS) potvrdio optužnicu protiv bivšeg načelnika Općine Ilidža Senaida Memića za krivično djelo – zloupotreba položaja ili ovlaštenja, prenosi agencija Fena.

Uz njega, optuženi su i stručna savjetnica za pravne poslove u Službi za prostorno uređenje Ljiljane Eterović, stručni saradnici za poslove urbanizma Adnan Ćenanović i Azra Mulaosmanović, te građevinski općinski inspektori Amir Arnautović i Sanja Čizmedžić.

Optuženi Memić tereti se da je sa ostalim optuženima, inače uposlenicima Općine Ilidža, od 2015. do 2017. godine, nakon što je investitoru stambeno-poslovnog objekta ‘Panamera’ prvobitno izdao urbanističku saglasnost za gradnju objekta koji uključuje prizemlje i četiri sprata, na zahtjev investitora u martu 2015. omogućio gradnju sedam spratova, iako je prema Regulacionom planu i postojećim zakonima dopuštena gradnja do četiri sprata, saopćeno je iz Tužilaštva KS.

Milioni imovinske koristi

Kako se nadalje navodi, na taj način Memić je pribavio imovinsku korist investitoru Panamera u iznosu od 4,941 miliona eura (9.944.000 KM), ali i nezakonitu korist u vidu nesmetane izgradnje dodatnog stambenog prostora predviđenog za prodaju.

Optuženi Eterović, Ćenanović i Mulaosmanović su postupali po uputama Memića te sačinjavali nezakonite dozvole koje je on u konačnici potpisivao, dok su građevinski inspektori Arnautović i Čizmedžić propustili izvršiti kontrolu građevinskih i urbanističkih Rješenja koja su morala biti oglašena ništavnim.

Isti ‘modus operandi’ optuženi su primjenili i kod zahtjeva investitora ‘Malak Group’.

Naime, optuženi Memić je omogućio nezakonitu izgradnju hotela sa sedam spratova iako je Regulacionim planom dozvoljena gradnja do četiri sprata. Na taj način ‘Malak Groupu’ je pribavljena nezakonita korist u iznosu od približno sedam miliona eura (14.097.472 KM) te korist izgradnje dodatnog poslovnog prostora.

Brajlovićev parking

Istovremeno, optuženi se terete da su vlasniku ugostiteljske radnje Bistro ‘Brajlović’ na Ilidži, omogućili nezakonitu izgradnju i korištenje parking prostora u pojasu rijeke Željeznice neposredno uz ugostiteljski objekat, i to mimo propisa zaštite od štetnog djelovanja voda.

Postupajući tužioci su u optužnici predložili oduzimanje imovinske koristi ‘Panamere’ (9.944.000 KM) i ‘Malak Group’ Sarajevo (14.097.472 KM). određena je privremena mjera zabrane otuđenja i opterećenja dijela nekretnina u stambeno-poslovnom objektu Panamera te kompletnog hotela Malak Group.

Optuženom Memiću je predložena zabrana obavljanja poslova odgovorne osobe u državnoj službi, javnim preduzećima ili bilo kojem drugom pravnom licu u trajanju od 10 godina od pravosnažnosti presude.

Za glavni pretres predloženo je saslušanje 38 svjedoka, vještaka arhitektonske struke te izvođenje više od 400 materijalnih dokaza.

Izvor: Agencije