OHR: Kriminalizacija klevete je karakteristika autoritarnih režima

Izmjenama Krivičnog zakonika u bh. entitetu Republika Srpska se ograničava sloboda govora i sužava prostor za građansko djelovanje, što su temelji demokratskog društva.

Izmjene su korak unazad na putu ka članstvu BiH u Evropskoj uniji (Narodna Skupština Republike Srpske)

Ured visokog predstavnika (OHR) saopćio je u petak da izmjene Krivičnog zakonika u bh. entitetu Republika Srpska kojima se ponovo kriminalizira kleveta predstavljaju napad na građanske slobode, što je karakteristično za autoritarne režime.

U saopćenju se navodi da se ovim izmjenama ograničava sloboda govora i sužava prostor za građansko djelovanje, što su temelji demokratskog društva, prenosi Fena.

“Ponovna kriminalizacija klevete u RS-u organima vlasti daje mogućnost da guše i cenzuriraju medijske slobode i civilno društvo, ograničavaju slobodno kritičko mišljenje i ušutkaju neistomišljenike. Čak i bez drakonskih sankcija, ovim izmjenama se otvara put za upitne krivične postupke i degradaciju slobode i demokratije na štetu građana RS-a”, navode iz OHR-a.

Korak unazad na putu ka članstvo u EU

Dodaju kako ove izmjene također predstavljaju korak unazad na putu ka članstvu u Evropskoj uniji, budući da nisu u skladu sa 14 prioriteta iz mišljenja Evropske komisije.

“OHR će pažljivo pratiti ovu temu, s čvrstim uvjerenjem da u demokratskom društvu građani trebaju biti u mogućnosti slobodno izraziti svoje mišljenje i onda kada to mišljenje nije u skladu sa zvaničnim politikama vlasti. Također će biti u bliskom kontaktu sa svim relevantnim međunarodnim akterima u vezi s ovim pitanjem.”

“Zaštita slobode izražavanja i slobode mišljenja, kao i neometana sloboda medija da izvještavaju o činjenicama temeljni su aspekti Ustava Bosne i Hrecegovine te tako i Dejtonskog mirovnog sporazuma”, navodi se u saopćenju.

Izvor: Agencije