Ekstremne klimatske nepogode upozoravaju na promjenu načina života

Oluja koja je pogodila Hrvatsku i susjedne zemlje upozorenje je na nepogode koje možemo očekivati sve češće, tvrdi Svjetska organizacije za zaštitu prirode.

Oluju koja je pogodila Hrvatsku i regiju odnijela je nekoliko života i pričinila veliku materijalnu štetu (Jurica Galoic/PIXSELL)

Ekstremne klimatske nepogode upozorenje su prirode da je nužna promjena načina života kako bi zaustavili daljnje zagrijavanje planete, poručila je u petak Svjetska organizacije za zaštitu prirode WWF Adria u komentaru na veliku oluju koja je pogodila Hrvatsku i regiju.

“Nezapamćena oluja koja je pogodila regiju, odnijela brojne živote i uzrokovala ogromnu štetu upozorenje je na prirodne nepogode koje možemo očekivati sve češće. Posljedice globalnog zagrijavanja prisutne su ovdje i sada. Nauka i struka već dugo upozoravaju na njih, ali i dalje bez pravog i sistemskog odgovora”, ističe u saopćenju WWF Adria, prenosi Hina.

Nedavno tijesno izglasan Zakon o obnovi prirode u Evropskom parlamentu pokazao je da i dalje ne postoji dobra volja i spremnost donositelja odluka i privrede na transformaciju i dekarbonizaciju, koje su nužne ako želimo sačuvati malo prirodnih resursa koji su nam preostali, a posljedično i cijelu planetu za potomke.

Zakon o obnovi prirode, iako jedan od ključnih dijelova Zelenog dogovora Evropske unije, jedva je izglasan uslijed snažne kampanje dezinformacija konzervativnih i desničarskih političara te određenih lobija iz biznisa, tvrde u WWF-u.

Kažu kako se EU temelji na kompromisu interesa njenih država članica, međutim, s prirodom i hitnom potrebom za rješavanjem klimatske krize i gubitka bioraznolikosti – kompromisa ne bi trebalo biti.

Život u skladu s prirodom

“Koliko ljudskih života treba biti izgubljeno i koja je cijena materijalne štete koju smo spremni platiti prije nego shvatimo da moramo zaustaviti daljnje zagrijavanje planeta, krenuti u ozbiljnu dekarbonizaciju društva, zaštititi prirodu i njena staništa, i da u toj transformaciji trebamo sudjelovati svi jednako?”, upitala se izvršna direktorica WWF Adrije Nataša Kalauz.

Umjesto toga, upozorava ona, investicije u fosilne industrije su se povećale dok se gušimo u plastici koje će u morima uskoro biti više nego riba.

“Moramo dramatično smanjiti ovisnost o fosilnim gorivima koja zagađuju okoliš i puno bržim tempom prijeći na obnovljive izvore energije. Moramo promijeniti način na koji dobivamo energiju, kako putujemo, koliko resursa trošimo, kako proizvodimo hranu i što jedemo”, ističe Kalauz.

Poručuje kako je dekarbonizacija privrede nužna, kao i prelazak na kružnu ekonomiju, gdje ne dominira glad za neprekidnim rastom, čime se troše ograničeni resursi.

Svi napori trebaju se usmjeriti na prelazak na održivu ekonomiju i život u skladu s prirodom, zaključuje Kalauz.

Izvor: Agencije