Vučić: U RS-u je u toku velika i teška kriza

Predsjednik Srbije kaže kako se plaši da su stranci donijeli odluku da idu u Bosni i Hercegovini ‘veoma žestoko’.

Aleksandar Vučić: U Srbiji se, zbog svojstvenog konformizma, manje priča o Kosovu, a nedovoljno o RS-u (Reuters)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u nedjelju da je veoma zabrinut zbog onog što se dešava u bh. entitetu Republika Srpska.

“Mislim da je tamo u toku velika i teška kriza i neću se dalje o tome izjašnjavati”, rekao je on za srbijanske medije.

Kazao je da razgovara s predsjednikom RS-a Miloradom Dodikom o svemu, ali i s “ostalim faktorima i ljudima” kojima vjeruje i za koje zna da umiju procijeniti situaciju.

“Jučer [subota] sam se čuo sa njim [Dodikom], jer mi se javio kada se vraćao iz Bratunca. Plašim se da su stranci doneli odluku da idu veoma žestoko, videćemo”, kazao je Vučić.

Dodao je da se u Srbiji, zbog svojstvenog konformizma, manje priča o Kosovu, a nedovoljno o RS-u.

“Ali, i da nema ni jednog Srbina u RS-u, oni u Sarajevu bi više govorili o situaciji u komšiluku, jer oni govore o svemu što se kod nas zbiva…”, rekao je srbijanski predsjednik.

Visoki predstavnik odbacio zakon RS-a

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt stavio je u subotu van snage zakon RS-a se na području tog bh. entiteta zabranjuje rad Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

Donio je i izmjene Krivičnog zakon Bosne i Hercegovine, na način da će se radnje kojima se narušava ustavni poredak zemlje tretirati kao krivično djelo, a te izmjene će osigurati i pravni osnov za tužioce da poduzmu aktivnosti.

“Entitetske skupštine nemaju nadležnot da derogiraju odredbe Ustava Bosne i Hercegovine i nemaju prava derogirati jurisdikciju ključnih ustavnih institucija, kao što je Ustavni sud Bosne i Hercegovine”, rekao je on novinarima u Sarajevu.

Intervencija visokog predstavnika uslijedila je nakon što je Narodna skupština RS-a u utorak, na poticaj Dodika, usvojila zakon kojim se i formalno zabranjuje provedba presuda Ustavnog suda Bosne i Hercegovine na teritoriju tog entiteta, što se ocjenjuje kao direktno kršenje državnog Ustava i Dejtonskog sporazuma, čiji je Ustav Bosne i Hercegovine sastavni dio.

Izvor: Al Jazeera i agencije