SAD podržao odluke Christiana Schmidta

State Department je poručio da će pojedinci koji djeluju u suprotnosti s Dejtonskim mirovnim sporazumom odgovarati za svoje postupke.

Visoko predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt (Fena)

Američki State Department izrazio je podršku radu visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta.

“SAD podržava upotrebu bonskih ovlaštenja Ureda visokog predstavnika [OHR] kako bi se podržao Dejtonski mirovni sporazum i Ustavni sud Bosne i Hercegovine. Pojedinci koji djeluju u suprotnosti s Dejtonskim sporazumom odgovarat će za svoje postupke”, naveo je na Twitteru glasnogovornik State Departmenta Matthew Miller.

Schimdtovu odluku da poništi zakone koje je nedavno usvojila Narodna Skupština bh. entiteta Republika Srpska pozdravila je i ambasada SAD-a u Bosni i Hercegovini.

Iz ambasade su istaknuli kako su odluke Skupštine RS-a o usvajanju zakona o neizvršavanju odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine i izmjenama i dopunama zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa RS-a bile su protuustavne i smišljen atak na Dejtonski mirovni sporazum, ustavni poredak Bosne i Hercegovine i državu Bosnu i Hercegovinu.

Naglasili su kako taj napad na Dayton nosi posljedice.

“SAD snažno pozdravlja korištenje svojih bonskih ovlasti od visokog predstavnika za obranu Dejtonskog mirovnog sporazuma i zaštitu Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, koji je čuvar vladavine prava u Bosni i Hercegovini.

SAD podržava suverenitet, teritorijalni integritet i multietnički karakter Bosne i Hercegovine i nastavit će smatrati pojedince uključene u antidejtonsko ponašanje odgovornim za svoje postupke, naveli su iz američke ambasade u Sarajevu na Twiter nalogu.

Delegacija Evropske unije u Bosni i Hercegovini naglašava da zakoni koje je usvojila Skupština RS-a predstavljaju direktan napad na integritet Ustavnog suda Bosne i Hercegovine i na Ustav Bosne i Hercegovine.

Povodom odluka Christiana Schmidta, podsjećaju da su bonske ovlasti krajnja mjera protiv nepopravljivih protupravnih radnji.

Evropska unija, dodaje se, žali što je bilo neizbježno da visoki predstavnik djeluje kako bi te zakone stavio van snage.

“Unija snažno apelira na vlasti RS-a da prestanu s jednostranim potezima i umjesto toga da djeluju konstruktivno kako bi Bosna i Hercegovina mogla provesti reforme u korist svih građana, koristeći priliku koju nudi kandidatski status“, naglašeno je u saopćenju Delegacije EU-a u Bosni i Hercegovini.

Visoki predstavnik u subotu je donio odluku o izmjeni Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, kao i odluke o poništenju zakona kojim se ukida obaveza objavljivanja odluka visokog predstavnika u Službenom glasniku RS-a i zakona o nesprovođenju odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine na teritoriji RS-a, a koje je usvojila Skupština tog bh. entiteta.

Schmidt je iskoristio bonske ovlasti uviđajući da neprovođenje odluka sudova direktno ugrožava pravo na pravično suđenje i vladavinu prava općenito, te duboko zabrinut zbog toga što istaknuti javni zvaničnici i organi javne vlasti namjerno ne poštuju u cjelosti odluke visokog predstavnika i odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

Izvor: Al Jazeera i agencije