Pettigrew: Međunarodna zajednica ohrabruje potkopavanje suvereniteta BiH

Profesor filozofije i studija holokausta i genocida kaže da je predsjednik bh. entiteta RS Milorad Dodik potkopava državu BiH nastojeći da državni Ustavni sud učini nefunkcionalnim.

David Pettigrew,: Međunarodna zajednica je postala saučesnik u nastavku teritorijalnih i eliminacionih ciljeva međunarodne agresije 1990-ih (Anadolija)

David Pettigrew, profesor filozofije i studija holokausta i genocida Državnog univerziteta Southern Connecticut i član Upravnog odbora Programa studija genocida Univerziteta Yale, izjavio je u nedjelju da su nacionalisti i secesionisti ohrabreni blagim tretmanom međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini.

“Kao rezultat blagog tretmana međunarodne zajednice i njene nespremnosti da se suoči s nacionalističkim ideologijama i teritorijalnim ambicijama, nacionalisti i secesionisti su ohrabreni da nastave potkopavati suverenitet Bosne i Hercegovine“, kazao je on kazao je na redovnoj sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca “Krug 99” u Sarajevu, prenosi Anadolija.

‘Ograničene odluke visokog predstavnika’

Govoreći o temi “Korijeni udruženih zločinačkih poduhvata i genocida u državnom udaru“, Pettigrew je rekao da je predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik nedavno potkopavao državu Bosnu i Hercegovinu nastojeći da Ustavni sud Bosne i Hercegovine učini nefunkcionalnim.

“Ovim koracima Dodik i RS su se deklarirali iznad zakona i nastojali zabiti još jedan klin između države Bosne i Hercegovine i entiteta RS u potrazi za ciljem secesije”, naglasio je Pettigrew.

Ističući da, osim nekoliko verbalnih osuda, gotovo da nije bilo konkretnog odgovora na Dodikovo antidejtonsko i neustavno djelovanje.

“Jučerašnje ograničene odluke visokog predstavnika [međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta] kao odgovor Skupštini RS-a bile su, moglo bi se reći, prekasne. Bosna i Hercegovina se sada suočava sa sve većom nestabilnošću kao rezultatom nespremnosti međunarodne zajednice da se suoči s ovim nacionalističkim ideologijama i teritorijalnim ambicijama“, rekao je on.

Dodao je da je međunarodna zajednica odlučila da se “ne suoči s antidržavnim, antidejonskim ponašanjem Dodika, koje ugrožava mir, uključujući njegovo razmetanje vladavine prava uz poricanje genocida, govor mržnje”.

“Za sve praktične svrhe, međunarodna zajednica je postala saučesnik u nastavku teritorijalnih i eliminacionih ciljeva međunarodne agresije 1990-ih. Takve su katastrofalne posljedice blagog tretmana antidržavnog ponašanja secesionista”, kazao je Pettigrew.

Procesuirati negiranje genocida i govor mržnje

Smatra da visoki predstavnik treba poduzeti sveobuhvatne inicijative tranzicijske pravde kako bi spriječio veličanje ratnih zločinaca, podržao obilježavanje sjećanja, procesuirao govor mržnje i poricanje genocida.

“Rukovodstvo koje stoji iza tih secesionističkih inicijativa treba sankcionirati i privremeno zabraniti obavljanje javnih funkcija kao što je to učinjeno u prošlosti… Dodikovo negiranje genocida, proklinjanje genocida počinjenog u Srebrenici i govor mržnje moraju biti procesuirani od nadležnih organa. Negiranje genocida i govor mržnje moraju biti procesuirani kako bi se obnovila vladavina prava, spriječila ponovna traumatizacija preživjelih i spriječilo ponavljanje zločina. Ovo je fundamentalno u postgenocidnom društvu“, rekao je Pettigrew.

Izvor: Agencije