Kurti: Mjere EU-a nepravedne, ali nema kompromisa

Premijer Kosova kaže da su kaznene mjere Evropske unije prema ‘nepravedne, da će ‘Kosovo uraditi svoj posao'”, ali da ‘ne može biti kompromisa s vladavinom prava ili ustavnošću zemlje’.

Albin Kurti: To nisu sankcije, već 'privremene mjere' (Reuters)

Premijer Kosova Albin Kurti ocijenio je u nedjelju da su kaznene mjere Evropske unije prema Kosovu “nepravedne”, rekao da će “Kosovo uraditi svoj posao”, ali uz ogradu da “ne može biti kompromisa s vladavinom prava ili ustavnošću zemlje”.

Smatra da su mjere EU-a nepravedne jer su “Kosovo i njegova Vlada najdemokratskija, proevropska i najnaprednija država”.

Rekao je da to nisu sankcije, već “privremene mjere”, za koje se nada da će trajati što kraće, jer je “Kosovu potrebna podrška u razvoju”, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reporteri.

“U svakom slučaju, radimo svoj posao, ali ne zaboravimo da ne možemo praviti kompromis ni s vladavinom prava, ni s ustavnošću naše zemlje, tako da ćemo nastaviti provođenje programa Vlade”, kazao je Kurti.

Evropska komisija o preduzetim mjerama

Evropska komisija obavijestila je Kosovo o mjerama koje je preduzela zbog nepoštovanja zahtjeva EU-a po pitanju neophodnih koraka ka deesakaciji na sjeveru Kosova.

Iz EU-a je za Radio Slobodna Evropa (RSE) potvrđeno da mjere, o kojima je Kosovo obaviješteno 28. juna, podrazumijevaju privremeno obustavljanje rada u radnim tijelima u okviru Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Kosovo, također, neće biti pozivano na sastanke na visokom nivou i bit će obustavljene posjete stranih zvaničnika, a suspendirano je i iz programa od 7,5 milijardi eura koji finansira EU.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada