Dodik ‘ide do kraja’, neće poštovati odluke organa BiH

Predsjednik bh. entiteta kaže da će Skupština RS-a donijeti odluku o neprihvatanju odluka Tužilaštva i Suda BiH te Državne agencije za istrage i zaštitu.

Milorad Dodik je najavio da će pojačati međentitetsku liniju (Fena)

Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik najavio je u nedjelju nove mjere kojima se u RS-u neće poštovati odluke državnih organa.

Tokom obraćanja na obilježavanju 81. godišnjice Bitke na Kozari, rekao je da će Narodna skupština RS-a donijeti odluku o neprihvatanju odluka Tužilaštva i Suda Bosne i Hercegovine te Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

Napomenuo je da će pojačati međentitetsku liniju te da će najesen zatražiti povjerenje građana, što podrazumijeva “borbu za status RS-a”.

“Spremni smo zbog toga na jačanje teritorijalnog integriteta Srbije, da svoj teritorijalni integritet žrtvujemo i zadržimo u okviru Bosne i Hercegovine sve dotle dok nam se garantuju dejtonska prava, a onda, kada to više ne bude, onda bismo morali da vodimo politiku ujedinjenja”, poručio je Dodik.

‘Spreman sam na žrtvu’

Naveo je da će proglasiti važećim zakone koji su dobili podršku dvotrećinske većine u Narodnoj skupštini RS-a, a onda krenuti u procedure pred sudom.

“U tom trenutku ojačaćemo našu entitetsku liniju, šta god to značilo. Ona podrazumijeva borbu za status. Ako sada pokleknemo, nestaćemo za deset godina na ovim prostorima. Ako sada istrajemo, opstaćemo na ovim prostorima. Ja moram da branim ovaj narod, spreman sam na žrtvu i ići ću do kraja, jer nemam drugog izbora”, poručio je Dodik.

Rekao je da kraj podrazumijeva ili oduzimanje imovine, ili opstanak RS-a, ali bez Dodika.

“Ja sam za ovu drugu opciju”, dodao je Dodik.

Izvor: Al Jazeera i agencije