Nastavak dijaloga Srbije i Kosova na tehničkom nivou

Sastanci u Vriselu će biti bilateralni, a od strana zavisi da li će biti održan i trilateralni sastanak, poruka je Evropske unije.

Miroslav Lajčak sastat će se s glavnim pregovaračima Srbije i Kosova u Briselu (EPA)

U Briselu će u srijedu biti održana nova runda dijaloga Srbije i Kosova na tehničkom nivou uz posredstvo Evropske unije, nakon prekida dijaloga započet u februaru zbog niza napetosti između dvije strane.

Delegaciju Srbije predvodi direktor Kancelarije za Kosovo Petar Petković, a delegaciju Kosova  glavni pregovarač Besnik Bisljimi.

Sastanci će biti bilateralni, a od strana zavisi da li će biti održan i trilateralni sastanak, rečeno je Tanjugu u Briselu.

“Trilaterala je naš cilj, ali od dva gosta zavisi, kao i uvijek, da li će biti spremni da sjednu zajedno”, rečeno je u EU.

Proteklih sedmica Kosovo je doživjelo najgore etničke napetosti od kako je proglasilo nezavisnost od Srbije 2008. godine.

Deeskalirati situaciju na sjeveru Kosova

Nasilje je izbilo krajem maja nakon što su gradonačelnici, etnički Albanci, preuzeli dužnost nakon lokalnih izbora, na kojima je odaziv bio 3,5 posto, budući da su Srbi bojkotirali glasanje.

Pripadnici mirovnih snaga, njih 30-ak, koji su branili tri gradske vijećnice na sjevernu Kosova povrijeđeni su u sukobima sa srpskim demonstrantima.

Ukupno 52 demonstranta su također zadobili povrede u sukobima.

Glasnogovornik EU-a Peter Stano potvrdio je da će se specijalni izaslanik Unije za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak sastati s glavnim pregovaračima obje strane “u kontekstu malo olakšanog dijaloga u Briselu”.

“Fokus će biti puna primjena Sporazuma od 27. februara i koraci ka deeskalaciji situacije na sjeveru Kosova”, objavio je Stano na Twitteru.

Izvor: Al Jazeera i agencije