Escobar: Obaveza Kosova je da formira Zajednicu srpskih opština

Escobar je istakao da se politika SAD-a na Zapadnom Balkanu zasniva na jednostavnom principu, a to je nastavak integracije regiona u euroatlantske strukture.

Escobar je ponovio da su SAD uvijek stajale uz Kosovo (EPA)

Specijalni izaslanik SAD-a za Zapadni Balkan Gabriel Escobar izjavio je danas tokom obraćanja u američkom Kongresu da vlada Kosova mora da pristupi formiranju Zajednice srpskih opština (ZSO) i da obje strane moraju što brže da ispune sve obaveze, prenosi Tanjug.

“Kosovo mora da formira ZSO koja bi osnažila opštine sa zajedničkim interesima, jezikom i kulturom za koordinaciju o zajedničkim izazovima u pružanju nekih javnih usluga, uključujući obrazovanje, zdravstvenu zaštitu i lokalni ekonomski razvoj”, rekao je Escobar predstavljajući izvještaj o angažmanu SAD-a na Balkanu.

Na pitanje da li premijer Kosova Albin Kurti kredibilno radi na formiranju ZSO i da li će EU i SAD izvršiti pritisak na Beograd ako ne bude napretka sa te strane, Escobar je istakao da je sporazum u Ohridu bio “velika prilika za obje zemlje” da uspostave dobre odnose i otvore vrata ka Evropi.

Istakao je da se politika SAD-a na Zapadnom Balkanu zasniva na jednostavnom principu – nastavak integracije regiona u euroatlantske strukture.

”Srbija mora priznati kosovski integritet, simbole, pasoše, lične karte, i da ne blokira Kosovo u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji. Kosovo mora formirati ZSO i posvećeni smo tome da obje zemlje budu svjesne svojih zakonskih obaveza i nadamo se napretku u ovoj godini”, rekao je Escobar.

Dodao je da su SAD i EU pozvali na hitnu deeskalaciju, uključujući održavanje novih opštinskih izbora i izbora za gradonačelnika u četiri opštine na sjeveru Kosova uz učešće Srba, kao i na ponovno fokusiranje na primjenu sporazuma postignutog u okviru dijaloga uz posredovanje EU.

Neophodna saradnja

“Zajedno sa našim evropskim partnerima ostajemo angažovani na Kosovu i Srbiji, pozivajući obje strane da ispune sve svoje obaveze koje su neophodne za nastavak napredovanja na evropskom putu”, naveo je Escobar.

Na pitanje koje korake Kurti mora da učini ka deeskalaciji i kako bi se uklonile američke sankcije, on je ocijenio da je riječ o posljedicama, a ne sankcijama.

”U interesu je Kosova da shvate da moraju da poslušaju evropske savjete, pomoći ćemo im da to shvate”, rekao je Escobar.

On je ponovio da su SAD uvijek stajale uz Kosovo, da su priznale legitimitet izbora i gradonačelnika, uprkos protivljenju Srbije i da je jedini zahtjev bio da Priština ne postavlja silom gradonačelnike.

Escobar je istakao da SAD treba da ponudi opcije za “izgradnju otpornosti na vanjske uticaje Rusije”, a to je usklađivanje partnera sa standardima EU-a za nabavku kritičnih infrastruktura i stranih investicija, zatim za suzbijanje dezinformacija i razvijanja čistih, pouzdanih, pristupačnih i raznovrsnih izvora energije.

“Građani Zapadnog Balkana žele bolju budućnost za svoju djecu. Naš angažman pomaže u realizaciji tog sna i nastavak dvopartijskog angažmana u Kongresu ostaje ključan za taj uspjeh”, rekao je izaslanik.

Izvor: Agencije