WWF: U Jadranu ugroženo čak 36 vrsta morskih pasa i raža

Sredozemlje se najbrže zagrijava, pa se opasnost od izumiranja morskih životinja dodatno povećava,

Riba, Ribolov, Ribari
Mediteranske zemlje moraju preuzeti vodeću ulogu u upravljanju ribarstvom, kaže se (Getty Images)

U Jadranu je od 54 vrste morskih pasa i raža njih čak 36 ugroženo, upozorila je u petak Svjetska organizacija za zaštitu prirode (WWF) povodom Svjetskog dana svjesnosti o morskim psima.

Zabrinjava također da populacije morskih pasa i raža kontinuirano opadaju dok se tri vrste smatraju izumrlim.

Neke kritično ugrožene vrste, poput goluba ćukana i dalje su bez ikakvih mjera zaštite ili upravljanja, a stalna odgoda konkretnih akcija uzrokuje stalni rizik za ugrožene vrste, čime se ugrožava dugoročna održivost ribarstva i zdravlje morskog ekosustava, upozorila je WWF Adria.

Zabrinjava podatak i po kojem je u Sredozemlju, koji je dom najvećem broju ugroženih vrsta morskih pasa i raža na svijetu ugroženo čak 58 posto svih vrsta morskih pasa i raža.

Sredozemlje se i najbrže zagrijava pa se opasnost od izumiranja tih morskih životinja dodatno povećava, prenijela je Hina.

Iako su, kažu, morski psi često predstavljeni kao opasni predatori, posebno tokom ljetne sezone, oni su zapravo u velikoj opasnosti, a u pregrijanom Sredozemnom moru uloga morskih pasa i raža ključna je i nezamjenjiva.

‘Višestruka važnost morskih pasa i raža’

“Važnost morskih pasa i raža u Sredozemnom moru višestruka je. Neke vrste raža djeluju kao inženjeri staništa jer tokom plivanja svojim perajama podižu pijesak s dna, čime stvaraju mikro staništa za ostale manje morske organizme i pomažu im da pronađu hranu. Druge vrste prenose hranjive tvari iz jednog morskog sloja u drugi, čime povećavaju bogatstvo života u moru, dok neke vrste izravno utiču na ublažavanje posljedica klimatske krize pohranjujući ugljik u svojim organizmima“, poručuje Patrik Krstinić iz WWF Adrije.

Iz WWF Adrije ističu kako nedavne obavezujuće odluke Svjetske organizacije za poljoprivredu UN-a bude nadu u očuvanje morskih ekosistema, ali mediteranske zemlje moraju preuzeti vodeću ulogu u upravljanju ribarstvom.

Pri tome je, kažu, potrebno dodijeliti odgovarajuće resurse za upravljanje ribarstvom, osigurati stalno prikupljanje podataka i praćenje stanja ugroženih vrsta, te uključiti sve dionike, posebno ribare u formiranje novih mjera upravljanja.

“Jedino tako možemo zajedno očuvati važna staništa za morske pse i raže i osigurati njihov opstanak”, poručuju iz WWF Adrije.

Izvor: Agencije