Vučić: Vulinu ne bi uveli sankcije da sam najavio sankcije Rusiji

Predsjednik Srbije tvrdi da je SAD Washington šefu Bezbednosno informativne agencije Srbije sankcije uveo zbog Moskve i njegovog odnosa s Rusijom, a ne zbog droge.

Aleksandar Vučić: Ako Srbija dobije podatke od SAD-a, mi ćemo procesuirati Aleksandra Vulina (Reuters)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, reagirajući na sankcije SAD-a šefu Bezbednosno informativne agencije (BIA) Aleksandru Vulinu, izjavio je u četvrtak navečer kako je Srbija tražila podatke od američke strane vezano uz optužbe za Vulinove zloupotrebe povezane s narkoticima te da ako Srbija dobije te podatke “mi ćemo procesuirati Vulina”.

Za beogradske medije je ustvrdio kako je Washington Vulinu sankcije uveo zbog Moskve i njegovog odnosa s Rusijom.

“Da sam ja samo dan pre toga najavio uvođenje sankcija Rusiji, Vulinu ne bi bile uvedene sankcije. To nije nešto što ja mislim, već ja to znam, jer mi je to tako rečeno”, kazhao je Vučić.

‘Trgovina drogom i oružjem’

Prema američkom Ministarstvu finansija, Vulin je umiješan u “međunarodni organizirani kriminal, ilegalne poslove s drogom i zloupotrebu javnih položaja”,.

Zbog toga je stavljen na američku “crnu listu” osoba kojima se zamrzava imovina u SAD-u, a Amerikancima ili američkim kompanijama i institucijama, uključujući banke koje posluju u SAD-u, zabranjuje se poslovanje sa sankcioniranim osobama.

Vulin je, navodi Ministarstvo finansija SAD-a, zadržao i odnose sa srpskim trgovcem oružjem Slobodanom Tešićem, pomažući mu da se njegove ilegalne pošiljke oružja mogu slobodno kretati preko granica Srbije.

“Sankcije Vulinu za nas nisu laka mera. To je bila moja politika i ja sam za to kriv, ali mi moramo da razumemo da je to vrlo ozbiljna situacija i da se tako prema tome odnosimo”, rekao je Vučić, dodajući da Srbija sa SAD-om ima bolje odnose.

Vučić je kazao da je američki ambasador u Srbiji Christopher Hill  “mnogo više pomogao Srbiji nego što joj je odmogao”.

Izvor: Agencije