Istraživanje: Za ulazak BiH u EU 73,3 posto anketiranih

Ulazak u Evropsku uniju je podržalo 86 posto ispitanika iz entiteta Federacija BiH, 50,6 posto iz bh. entiteta Republika Srpska, a 71,5 posto iz Brčko distrikta.

Više od pola ispitanika smatra da bi najveću korist оd ulaska Bosne i Hercegovine u Uniju imali mladi (Fena)

Prema istraživanju Direkcije za evropske integracije (DEI) Bosne i Hercegovine, 73,3 posto ispitanika je podržalo ulazak Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju, što je za 4,1 posto manje u odnosu na istraživanje iz prethodne godine.

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine je usvojilo Informaciju DEI-ja BiH o rezultatima istraživanja javnog mnijenja “Stavovi građana o članstvu u EU i procesu integracija u EU”, provedenog u maju i junu 2023. godine, na uzorku od 1.200 ispitanika na niovu cijele Bosne i Hercegovine.

Ukupno 73,3 posto ispitanika je podržalo ulazak Bosne i Hercegovine u EU, što je za 4,1 posto manje u odnosu na istraživanje iz prethodne godine.

Ulazak u EU je podržalo 86 posto ispitanika iz entiteta Federacija Bosne i Hercegovine, 50,6 posto ispitanika iz bh. entiteta Republika Srpska i 71,5 posto ispitanika iz Brčko distrikta, prenosi Fena.

Najviše ispitanika, 36,3 posto, koji podržavaju ulazak Bosne i Hercegovine u EU kao glavni razlog navode slobodu kretanja ljudi, robe i kapitala, 30,5 posto njih izdvaja garanciju trajnog mira i političke stabilnosti, a 22,4 posto poštovanje zakona i propisa.

Borba protiv korupcije, reforma pravosuđa

Istovremeno, unapređenje infrastrukture razlogom podržavanja navodi 9,1 posto ispitanika.

Više od polovine ispitanika (52,7 posto) koji ne podržavaju ulazak Bosne i Hercegovine u EU kao najčešći razlog navodi strah od većih troškova života i poreza, 17,5 posto ispitanih smatra kako je razlog gubitak raznolikosti kultura, a 13,2 posto odgovorilo je kako je to prevelika centralizacija.

Na pitanje koja je reforma nužna za unapređenje svakodnevnog života bh. građana gotovo polovina, ili 46,6 posto, ispitanika je navela borbu protiv korupcije, 18,3 posto smatra kako je nužna reforma sudova i tužilaštava, 17,6 posto ispitanika je navelo potrebu smanjena poreznih opterećenja, 10,3 posto ispitanih nužnom smatra reformu socijalnog sistema, a 4,9 posto je navelo reformu javne uprave.

Najviše ispitanika (50,7 posto) smatra da bi najveću korist оd ulaska Bosne i Hercegovine u EU imali mladi, а 16,3 posto odgovorilo je kako će to biti političari.

Izvor: Agencije