Tim stručnjaka za borbu protiv ekstremizma, terorizma i govora mržnje stigao u BiH

Visoki predstavnik je tokom govora u Srebrenici najavio proširenje ili nadopune zakona koje bi se konkretno mogle odnositi na lakše procesuiranje negiranja genocida.

Stručnjaci za borbu protiv ekstremizma, terorizma i govora mržnje radit će na edukaciji bh. tužilaca u vezi sa slučajevima negiranja genocida (FENA)

Tim stručnjaka za borbu protiv ekstremizma, terorizma i govora mržnje predvođen bavarskim glavnim tužiteljem radit će na edukaciji bh. tužilaca u vezi sa slučajevima negiranja genocida, saopćeno je na Twitteru Ureda visokog predstavnika (OHR).

Danas su se, skupa s pravnim timom OHR-a, sastali s glavnim tužiocem BiH Milankom Kajganićem.

Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt u utorak je u Potočarima na obilježavanju 28. godišnjice genocida nad Bošnjacima najavio da će raditi na tome da se napravi regulativa koja se odnosi na kazneni registar, a poručio je i da ima konkretne mjere za počinioce, ali i žrtve genocida.

Visoki predstavnik je tom prilikom kazao kako je pozvao glavnog državnog tužioca iz Bavarske s njegovim kolegicama koje su rukovodioci odjela te dodao da će oni s ovdašnjim glavnim državnim tužiocem raditi da ga podrže i da mu iz vlastitih iskustva kažu kako i na koji način postupati.

Borba protiv negiranja genocida

Visoki predstavnik je tokom govora u Srebrenici najavio proširenje ili nadopune zakona koji bi se konkretno mogli odnositi na lakše procesuiranje negiranja genocida, s obzirom na to da tužilaštvo poručuje kako je teško dokazati negiranje jer nije utvrđena direktna šteta.

“Pozivam nadležne organe da procesuiraju negiranje genocida i glorifkovanje zločina kako ne bi i dalje produbljivali patnje žrtava. Zahvaljujem bavarskom glavnom tužiocu i smatram kako je potrebno da se svjetski tužioci pridruže i pruže podršku kolegama tužiocima u Sarajevu, mijenjajući statistiku po kojoj nijedna optužnica nije podignuta”, rekao je Schmidt.

Dodao je kako je iz tog razloga stava da treba proširiti zakonske odredbe tako da počinioci ratnih zločina ne mogu imati pravo da obavljaju javne funkcije i to treba biti utvrđeno zakonskim propisima.

“Ne mogu biti prerušeni vukovi u janjećoj koži. Njihova moralna dužnost je da se izvine, a žrtve su te koje odlučuju hoće li oprostiti ili ne”, rekao je Schmidt u Potočarima.

Schmidt je poslao poruku političarima u Republici Srpskoj koji i dalje negiraju genocid u Srebrenici.

„Oni koji negiraju genocid gdje god da žive i borave čine kazneno djelo jer izmjene zakona koje je prije dvije godine donio moj prethodnik Valentin Inzko jasno propisuju da je negiranje genocida krivično djelo. Ne zaboravite da je ovo zakon koji se odnosi na cijelu Bosnu i Hercegovinu“, poručio je Schmidt.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada