SIPA po nalogu Tužilaštva BiH ušla u prostorije Službenog glasnika RS-a

Iz Tužilaštva BiH su potvrdili da na predmetu rade u koordinaciji sa službenicima SIPA-e, nakon što je vršilac dužnosti direktora Službenog glasnika RS potpisao odluke o objavljivanju Dodikovog ukaza.

Iz Tužilaštva BiH su potvrdili da na predmetu rade u koordinaciji sa službenicima SIPA-e (Ilustracija/EPA)

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) ušli su u prostorije Službenog glasnika Republike Srpske u Banjoj Luci po nalogu Tužilaštva BiH kako bi prikupili informacije vezane za potpisivanje odluke o objavljivanju ukaza predsjednika RS-a Milorada Dodika o neprimjenjivanju odluka visokog predstavnika na teritoriji RS-a, javlja Al Jazeera.

Vršilac dužnosti direktora Službenog glasnika Miloš Lukić izjavio je da je inspektorima SIPA-e rekao da je postupio po zakonu.

Iz Tužilaštva BiH su potvrdili da na predmetu rade u koordinaciji sa službenicima SIPA-e, nakon što je vršilac dužnosti direktora Službenog glasnika RS-a potpisao odluke o objavljivanju ukaza predsjednika RS-a Milorada Dodika.

Time je Dodik važećim proglasio zakone kojima se predviđa da se odluke visokog predstavnika ne objavljuju u entitetskom Službenom glasniku i da se odluke Ustavnog suda BiH ne primjenjuju na teritoriji RS-a.

‘Radio po zakonu’

Lukić je ranije danas, gostujući na RTRS-u, rekao da su inspektori SIPA-e najavili telefonom dolazak da bi prikupili informacije po nalogu Tužilaštva BiH.

“Rekao sam im da radimo po zakonu”, rekao je Lukić.

Tužilaštvo BiH saopštilo je ranije da je formiralo predmet povodom odluka NSRS-a o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH u Republici Srpskoj i neobjavljivanju odluka visokog predstavnika Christiana Schmidta.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada