Istražitelji Uskoka ušli u HEP zbog velike plinske afere

Istražitelji su po nalogu Uskoka došli u HEP po dokumente vezano za plinsku aferu u kojoj je HEP kupovao plin po višim cijenama, a zatim se prodavao i po jedan cent jer je bio višak.

Istražitelji USKOK-a zbog velike plinske afere u prostorijama HEP-a pretražuju dokumentaciju vezano uz aferu kupovine plina po višim te prodaje po nižim cijenama (Željko Hladika/PIXSELL)

Ministar unutarnjih poslova i potpredsjednik vlade Davor Božinović potvrdio je u utorak da su po nalogu Uskoka istražitelji Uskoka ušli u Hrvatsku elektroprivredu (HEP) te ponovio da će vlada analizirati sve izvještaje kako bi se vidjelo je li u vezi prodaje plina došlo do štete, prenosi Hina.

“Uskok daje naloge policiji za radnje iz njihove nadležnosti, o tome nemam preciznih saznanja. S obzirom da u ovom trenutku traju pretresi poznato vam je da ne mogu više ništa reći”, kazao je Božinović u utorak nakon što su mediji objavili da Uskok u HEP-u prikuplja dokumente o kupovini plina po višim te prodaje po nižim cijenama.

Upitan za navode lista Nacional da su premijer Andrej Plenković i i ministar ekonomije Davor Filipović ignorirali dopise direktora HEP-a Frane Barbarića o novoj plinskoj aferi, Božinović je kazao da je ministar ranije upoznao premijera s problemima.

‘Za sve postoje tragovi’

”Za sve postoje tragovi. To nije pitanje zbog kojeg se trebamo postavljati navijački, vjerujemo li ovima ili onima ili vjerujemo opoziciji. Iz svega onoga što oni govore ne zanima ih da se utvrdi istina već su oni, kao u puno situacija dosad, proglasili neke svoje favorite”, kazao je istaknuvši ”kako će se sve utvrditi”.

Ponovio je i da će vlada analizirati sve izvještaje koja će joj dostaviti HEP i Ministarstvo ekonomije i održivog razvoja kako bi se vidjelo je li došlo do štete.

Božinović je dodao da će institucije dati premijeru na uvid sve ono što se i kako se radilo u provedbi Odluke o reguliranoj cijeni plina, uključujući i korist koju je odluka imala za sve hrvatske građane i javne ustanove.

Kazao je i da su nakon ruske agresije na Ukrajinu sve zemlje poduzimale interventne mjere kako bi zaštitile cijene plina pa tako i Hrvatska.

“Implementacija te odluke bila je pod Ministarstvom ekonomije. Osnovan i krizni tim koji je bio nadležan pratiti što se sve događa na tom tržištu i upozoravati one koji u konačnici donose odluke. Kada je premijer bio upoznat vlada je promijenila odluku”, kazao je Božinović.

Da je Državno odvjetništvo zainteresirano za podatke o trgovini plinom, do sada je službeno potvrdio tek direktor Hrvatskog operatora tržišta energije (HROTE) Boris Abramović koji je u petak izjavio da je DORH zatražio podatke koji se odnose na razdoblje važenja Odluke o otklanjanju poremećaja na domaćem tržištu energije, odnosno na plin koji je HEP prema toj odluci morao otkupljivati od INA-e.

Abramović kaže kako HROTE može potvrditi da je Plinacro tokom juna morao iz transportnog sistema radi uravnoteženja otpustiti 57 hiljada megavata te su toliko ukupno kupili kupci HEP-ova plina.

Veliki gubici

“Taj podatak je zabilježen u trgovinskoj platformi”, rekao je, ali nije mogao odgovoriti koji su to bili kupci i ko je koliko kupio.

Pitanje prodaje viškova plina koji HEP otkupljuje od INA-e po regularnoj cijeni otvorilo se nakon što je saborski zastupnik Mosta Zvonimir Troskot kazao da HEP prodaje taj plin značajno ispod cijene i tako stvara gubitke.

List Nacional u utorak je objavio da je premijer Andrej Plenković više puta bio upozoren i sve je unaprijed trebao znati o novoj plinskoj aferi i enormnim gubicima HEP-a nastalim zbog viška plina na tržištu, ali je od trenutka izbijanja te afere lagao hrvatskoj javnosti da o njoj nije informiran te da tek prikuplja podatke.

Premijer i ministar ekonomije Davor Filipović, navodi Nacional, ignorirali su dopise koje su primili 27. januara, 13. februara, 27. marta i urgenciju od 1. februara.

Nacional tvrdi i da ih je direktor HEP-a Frane Barbarić uzalud detaljno informirao o dramatičnom razvoju problema čiji bi razmjeri, zbog prodaje uskladištenog plina po niskim cijenama, mogli doseći 200 miliona eura gubitka za HEP.

Izvor: Agencije