Učesnici ‘Marša mira’ stigli u Potočare

Oko 6.000 učesnika su tokom tri dana prešli 100 kilometara, u znak sjećanja na one koji su se iz Srebrenice probijali do Tuzle pod kontrolom Armije Bosne i Hercegpovine.

Tokom tri dana učesnici su pješačili na stazi dugoj oko 100 kilometara od Nezuka do Potočara (Anadolija)

Blizu 6.000 učesnika “Marša mira 2023.” stiglo je nakon trodnevnog pješačenja u Memorijalni centar u Potočarima, kako bi u utorak prisustvovali obilježavanju 28. godišnjice genocida počinjenog nad Bošnjacima iz Srebrenice.

Tokom tri dana učesnici su pješačili na stazi dugoj oko 100 kilometara od Nezuka do Potočara.

Ovom stazom u suprotnom smjeru, od Potočara do Nezuka, u julu 1995. godine izvlačili su se i probijali Bošnjaci iz Srebrenice prema Tuzli, pod kontrolom Armije Bosne i Hercegovine, nakon što je Vojska Republike Srpske (VRS) zauzela “zaštićenu zonu” Ujedinjenih naroda Srebrenica, na istoku Bosne i Hercegovine.

U Potočare su stigli i učesnici Ultramaratona i biciklističkog maratona Bihać – Srebrenica 2023, javlja Anadolija.

Devetnaesti biciklistički maraton pod motom “Da se nikada ne zaboravi i nikome ne ponovi” s više od 300 učesnika iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije, Njemačke, Austrije, Švicarske, Italije i SAD, završen je danas dolaskom učesnika u Potočare.

Stigle i stotine motorista

U Potočare je došlo i nešto više od 700 učesnika 12. Internacionalnog moto-maratona Bihać – Srebrenica 2023. pod motom “Da se ne zaboravi i ne ponovi”.

U mezarju Memorijalnog centra u Potočarima u utorak će biti ukopani posmrtni ostaci 30 žrtava genocida, među njima i četiri maloljetnika, uz nešto više od 6.700 žrtva koje su do sada ukopane na tom mezarju, od ukupno 8.372 ubijena muškarca i dječaka.

Zločin u Srebrenici, najveći na tlu Evrope nakon Drugog svjetskog rata, okarakterizirn je kao genocid pred domaćim i međunarodnim sudovima.

Najviši politički i vojni čelnici RS-a, Radovan Karadžić i Ratko Mladić, pravomoćno su osuđeni pred Mehanizam za međunarodne krivične sudove (MMKS), nasljednikom Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) u Hagu, na kaznu doživotnog zatvora za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja tokom rata u Bosni i Hercegovini.

Za zločine na području Srebrenice osuđeno je do sada 47 osoba na više od 700 godina zatvora.

Izvor: Agencije