Plenković i Milanović usaglasili odluku o privremenom rješenju za šefa VSOA-e

Ured predsjednika Hrvatske objavio je da je usaglašena Odluka o davanju ovlasti za koordinaciju poslova i potpisivanje akata iz djelokruga Vojne sigurnosno-obavještajne agencije.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković i predsjednik Hrvatske Zoran Milanović (Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL)

Premijer Hrvatske Andrej Plenković rekao je kako je potpisao odluku kojom ovlašćuje jednog službenika Vojne sigurnosno-obavještajne agencije (VSOA) za obavljanje nužnih poslova u sljedećih mjesec dana, jer u ponoć direktoru Ivici Kinderu istječe mandat, prenosi Hina.

“Upravo sam potpisao odluku kojom ovlašćujemo jednog službenika VSOA-e za obavljanje nužnih poslova sljedećih mjesec dana”, rekao je Plenković.

Dodao je kako se dogodilo upravo ono što je sugerirao na press konferenciji u petak, da potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved koji je član Vlade zadužen za nacionalnu sigurnost, a ujedno i predsjednik Savjeta koordinacije sigurnosno-obavještajnih agencija, zajedno sa zamjenikom predsjednika tog Savjeta, a to je predstavnik Ureda predsjednika Republike Dragan Lozančić, obave razgovore tokom vikenda.

“Oni su se usuglasili i o osobi i o formi kako da se to riješi, dakle ja sam, što se nas tiče, dopis potpisao i s obzirom na to da od sutra Kinder više nije prva osoba VSOA-e, imamo rješenje sa željom, ponavljam, da se usaglasi novi čelnik VSOA-e.

Podsjetio je kako je prijedlog Vlade, koji je u njeno ime uputio ministar odbrane Mario Banožić, da brigadni general Mijo Validžić koji ima sve reference preuzme tu dužnost.

“Riješili smo sada neposredno situaciju nakon sutra i ostajemo kod prijedloga o kojem se radi”, rekao je Plenković.

Na novinarsko pitanje je li privremeno rješenje u skladu s Ustavom, premijer je naglasio: “Naravno da jeste.”

Komentirajući neke navode da bi se on o toj temi trebao lično sastati s predsjednikom Republike Hrvatske Zoranom Milanovićem, premijer Plenković rekao je kako to ne piše u Ustavu.

“Piše da se moramo usaglasiti. Mi se možemo usaglašavati sastankom, što nije realno, nema izvinjenja, nema sastanka, tu se pozicija ne mijenja. Možemo se dogovarati pismenom komunikacijom, možemo se dogovarati putem razgovora naših saradnika”, naveo je hrvatski premijer.

Pri tome je podsjetio kako se u vremenu dok je Milanović bio premijer, s tadašnjom predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović usaglašavao njegov ministar odbrane Ante Kotromanović.

“Milanović ignorira, bojkotira, vrijeđa i ponižava ministra odbrane Banožića, koji je u ovoj situaciji čovjek u čijem sastavu Ministarstva odbrane je VSOA. Dakle, nije neko posebno tijelo kao SOA, ono je dio Ministarstva odbrane, jedna od ustrojstvenih jedinica”, istaknuo je Plenković.

“Uostalom, Banožić je čak rekao da je spreman razgovarati, ja nisam. Ne radi sebe i svoje osjetljivosti, nego radi principijelnosti prema hrvatskoj javnosti”, dodao je Plenković.

Usaglašena odluka

Ured predsjednika Hrvatske objavio je u ponedjeljak da je usaglašena Odluka o davanju ovlasti za koordinaciju poslova i potpisivanje akata iz djelokruga Vojne sigurnosno-obavještajne agencije (VSOA), a predsjednik Milanović potpisat će odluku tokom dana, čim mu bude dostavljena.

„Prema usaglašenoj Odluci, do imenovanja direktora VSOA-e, a najduže mjesec dana, koordinaciju poslova i potpisivanje akata iz djelokruga Vojne sigurnosno-obavještajne agencije obavljat će  brigadir Ante Kujundžić.

Osoba koja će privremeno, idućih mjesec dana, koordinirati poslove i potpisivati akte VSOA-e, imat će ograničene ovlasti te nije, između ostaloga, ovlaštena podnositi pisane prijedloge za primjenu mjera tajnog prikupljanja podataka. Odluka stupa na snagu 11. jula 2023.“, navodi se u saopćenju.

S obzirom na to da je predsjednik Vlade konačno pristao na Ustavom propisanu proceduru imenovanja čelnika sigurnosno-obavještajnih agencija te budući da je riječ o privremenom rješenju u slučaju VSOA-e, predsjednik Milanović poziva da se odmah počne s usaglašavanjem kandidata za novog direktora VSOA-e u skladu s ustavnom procedurom.

Jednako tako, predsjednik Milanović poziva Vladu da se hitno pristupi rješavanju i svih drugih otvorenih kadrovskih pitanja u Oružanim snagama Republike Hrvatske i diplomatiji kod kojih je potrebno usaglašavanje predsjednika Republike i Vlade. Kada je o predsjedniku Milanoviću riječ, razgovori u cilju usaglašavanja mogu odmah početi, navodi se u saopćenju iz Ureda predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića.

Izvor: Agencije