Murphy: SAD će braniti integritet i suverenitet BiH

BiH je zapala u duboku političku krizu zbog nastojanja predsjednika RS-a Milorada Dodika da na teritoriji ovog bh. entiteta zabrani rad Ustavnog suda BiH i ingerenciju visokog predstavnika u BiH.

Michael Murphy se naklonio novoidentificirvanim žrtvama genocida počinjenog u Srebrenici (Armin Durgut/PIXSELL)

Američki ambasador u Sarajevu Michael Murphy ponovio je u ponedjeljak da će Sjedinjene Američke Države braniti Bosnu i Hercegovinu, njen integritet, suverenitet i multietnički karakter.

To je još jednom rekao nakon što je zemlja zapala u duboku političku krizu zbog nastojanja predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da na teritoriji ovog bh. entiteta zabrani rad Ustavnog suda Bosne i Hercegovine i ingerenciju visokog predstavnika međunarodne zajednice i Bosni i Hercegovini.

“Što se tiče prirode napada na Dejtonski mirovni sporazum i ustavni poredak Bosne i Hercegovine od Dodika i RS-a, državni sekretar SAD-a [Antony Blinken] bio je vrlo jasan. Što se tiče antidejtonskih i antiustavnih aktivnosti, SAD je jasan – branit ćemo Bosnu i Hercegovinu, njen integritet, suverenitet i multietnički karakter. Kratak odgovor bio bi – da”, rekao je Murphy za N1 tokom posjete Srebrenici, dan uoči obilježavanja 28. godišnjice genocida počinjenog u ovom dijelu Bosne i Hercegovine u julu 1995. godine.

Dodao je kako “svi imamo odgovornost da priznamo šta se dogodilo u Srebrenici”.

Sukob Dodika i zapadnih saveznika

“Ova odgovornost je na svim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini, uključujući i one u RS-u. Moja poruka je da SAD stoji uz Bosnu i Hercegovinu dok građani idu ka ostvarivanju ciljeva i pomirenja”, kazao je Murphy.

“Imamo odgovornost da djecu u Bosni i Hercegovinu i širom svijeta podučavamo o tome. Ono što se dogodilo ovdje ne može se izbrisati iz naše memorije.”

Dodik je u petak potpisao ukaz kojim je proglasio stupanje na snagu zakona koji je ranije usvojila Narodna skupština RS-a, a kojim se zabranjuje objavljivanje odluka visokog predstavnika u Službenom glasniku RS-a, pa tako i njihova provedba.

Viski predstavnik Christian Schmidt je taj zakon poništio 1. jula, kao i zakon kojim je parlament RS-a kanio zabraniti provedbu presuda Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

Istovremeno je uveo izmjene Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, kojima je krivičnim djelom postalo neprovođenje njegovih odluka.

Dodik je to odlučio ignorirati i zaoštriti sukob s međunarodnom zajednicom, a sada je, uz mogućnost krivičnog progona, suočen i sa sve jačim osudama, prije svega SAD-a.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada