Mijatović: Priznati 11. juli kao Međunarodni dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici

Komesarka Vijeća Evrope za ljudska prava je kazala da su edukacija o genocidu počinjenom u Srebrenici u julu 1995. i očuvanje sjećanja na žrtve od ključne važnosti.

Dunja Mijatović je poručila kako kultura poricanja genocida mora biti iskorijenjena (FENA)

Komesarka Vijeća Evrope za ljudska prava Dunja Mijatović izjavila je u ponedjeljak kako je krajnje vrijeme da se 11. juli prizna kao službeni Međunarodni dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici.

“Genocid počinjen u Srebrenici, u kojem je brutalno ubijeno 8.372 Bošnjaka, uglavnom muškaraca i dječaka, ostaje mračno poglavlje evropske kolektivne historije. Da je u Srebrenici počinjen genocid nije stvar mišljenja, već je historijska činjenica, koju su pravno utvrdili Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju [ICTY], Međunarodni sud pravde [ICJ] i domaći sudovi“, poručila je ona.

“Nažalost, mnogi ljudi nisu svjesni genocida, a neki ga i negiraju. Ovo je uvreda za žrtve i velika prijetnja pravdi i miru u regiji“, rekla je Mijatović u videoporuci povodom 28. godišnjice genocida počinjneog u Srebrenici u julu 1995. godine.

Poručila je kako kultura poricanja genocida mora biti iskorijenjena.

“Politički čelnici u regiji snose primarnu odgovornost za zaustavljanje trenutne silazne spirale poricanja tako što će promicati kulturu istine, empatiju prema žrtvama i pomirenje“, kazala je Mijatović.

Komesarka Vijeća Evrope je rekla da je edukacija o genocidu i očuvanje sjećanja na žrtve također od ključne važnosti.

Sjeme mržnje zamijeniti sjemenom pravde

“Majke Srebrenice već 28 godina neumorno čuvaju sjećanje i traže pravdu. Tokom njihove posjete Vijeću Evrope 2019. godine pozvale su Vijeće EVrope i Ujedinjene narode da uspostave službeni Međunarodni dan sjećanja 11. jula“, navodi Mijatović.

Izrazila je podršku Majkama Srebrenice te odala priznanje njihovim neumornim naporima da sjeme mržnje zamijene sjemenom pravde.

“U svjetlu široko rasprostranjenog poricanja genocida počinjenog u Srebrenici, krajnje je vrijeme da međunarodna zajednica prestane gledati  na drugu stranu. Uspostavom Međunarodnog dana sjećanja pokazalo bi se da je međunarodna zajednica  na strani istine i solidarnosti s preživjelima i porodicama žrtava“, navodi se u poruci.

Naglašava da je to minimum što možemo i trebamo učiniti kako bismo poštovali dostojanstvo žrtava i preživjelih i spriječili njihov zaborav.

“Danas i sutra, mi koji nismo bili tamo, potpuno smo solidarni s preživjelima i njihovim porodicama. Posvetimo se zajedno trajnom upisivanju genocida u Srebrenici i Potočarima u anale čovječanstva, naravno radi sjećanja, ali i, što je jednako važno, kao opomena.“

Krajnje je vrijeme da se 11. juli prizna kao službeni Međunarodni dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici, zaključila je Dunja Mijatović.

Izvor: Agencije