Escobar: Srbi se moraju vratiti u institucije Kosova, a Priština formirati zajednicu srpskih općina

SAD i EU pokušavaju dodatnim pritiscima, posebno na premijera Kosova Albina Kurtija, riješiti nove napetosti između Srbije i Kosova.

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani tokom razgovora sa specijalnim predstavnikom SAD-a za Zapadni Balkan Gabrijelom Escobarom i specijalnim predstavnikom EU-a za dijalog Srbije i Kosova Miroslavom Lajčakom (Anadolija)

Specijalni izaslanik SAD-a za Zapadni Balkan Gabriel Escobar izjavio je danas u Beogradu da je najveći izazov za Srbiju uvjeriti Srbe s Kosova da se vrate u institucije i da učestvu na lokalnim izborima na sjeveru bez preduvjeta.

“Moramo osigurati da oni koji budu učestvovali na izborima i koji se vrate u institucije budu dobrodošli”, rekao je Escobar u razgovoru s grupom novinara u Beogradu, prenosi Beta.

Sjedinjene Američke Države i Evropska unija pokušavaju dodatnim pritiscima, posebno na premijera Kosova Albina Kurtija, riješiti nove napetosti između Srbije i Kosova koje su eskalirale krajem maja kada je u sukobima između demonstranata i snaga KFOR-a povrijeđeno 30 mirovnjaka.

Nemiri na sjeveru, većinski naseljenom Srbima, izbili su kada su albanski gradonačelnici pod pratnjom naoružane policije ušli u sjedišta četiri općine, nakon što su srpske stranke bojkotovale izbore u aprilu na koje je izašlo tek 3,4 posto upisanih birača.

U gradiću Zvečanu je tokom demonstracija intervenisao i KFOR, a u sukobima je povrijeđeno 30 vojnika, mahom iz italijanskog i mađarskog kontigenta te više od 50 građana.

Nova shuttle diplomatija Sjedinjenih Američkih Država i EU-a pod povećalo je početkom ove sedmice dodatno stavila kosovsku stranu. Ukoliko ne uspije posrednička misija u kojoj su posebni izaslanici SAD-a i EU-a Gabriel Escobar i Miroslav Lajčak, to će, kako je poručio američki dužnosnik, značiti da Kosovo nije zainteresirano za koordinaciju i može ostaviti posljedice na odnose s Wasingtonom, koji snažno podržava kosovsku neovisnost, piše Hina.

Pritisci SAD-a i EU-a na Srbiju i Kosovo

“Nadamo se da (albanski) gradonačelnici neće koristiti opštinske zgrade, da će se kosovska policija povući i da će demonstranti napustiti tu oblast”, rekao je Escobar.

Na pitanje kakve će biti posljedice po Prištinu ako ne prihvati evropski prijedlog za rješenje krize na sjeveru Kosova, Escobar je rekao da bi neprihvatanje značilo “okretanje leđa Evropi”.

“Ako ne prihvate znači da izlaze iz euroatlantskog partnerstva”, rekao je.

Escobar je rekao da je formiranje zajednice srpskih opština pravno obavezujuće za Vladu Kosova i da ona mora biti formirana –  s ovom ili nekom budućom vladom.

“Ona je u Briselskom sporazumu, u Ohridskom sporazumu, to nije sporazum Kurtija i Srbije nego Kosova i Srbije. Ako Kosovo želi napredovati u evropskim integracijama, mora formirati zajednicu srpskih općina, pitanje je hoće li se to desiti s ovom vladom ili nekom budućom”, rekao je Escobar.

Nakon razgovora s čelnicima Kosova Lajčak i Escobar sastali su se u utorak navečer u Beogradu i s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, koji je pod dodatnim pritiscima masovnih protesta “Srbija protiv nasilja” na kojima se sve glasnije čuju i zahtjevi da se povuče s dužnosti šefa države.

Iz Vučićevog ureda poslije tog sastanka prenesena je njegova poruka da je Srbija oduvijek bila kooperativna i posvećena “postizanju kompromisnih i održivih rješenja u korist boljeg života i odnosa između Srba i Albanaca”, uz garanciju sigurnosti Srbima na Kosovu.

Vučić je u saopćenju istaknuo da Beograd insistira na potpunom provođenju dogovorenih i potpisanih sporazuma iz Brisela, posebno na formiranju zajednice srpskih općina, a međunarodnu zajednicu pozvao je da se u postizanju tog cilja “više anagažira s Prištinom”.

Predsjednik Srbije je obećao da će utjecati na Srbe s Kosova da izađu na nove izbore, rekao je Escobar.

O odgovoru Kosova i Srbije Lajčak i Escobar bi svoje pretpostavljene trebali izvijestiti do petka.

Izvor: Agencije