Von der Leyen poručila da ima visoka očekivanja od BiH

Evropska komisija će se uključiti u nadgledanje provedbe 14 ključnih prioriteta koje BiH mora ispuniti želi li postati članica Evropske unije.

Von der Leyen poziva BiH da ubrza reforme, vlasti tvrde da napretka već ima (EPA)

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen poručila je vlastima u BiH i najvišim izabranim dužnosnicima te zemlje kako ima “visoka očekivanja” od njih, odnosno insistira na provedbi reformi na koje su se sami obavezali kada je BiH krajem 2022. godine dobila status kandidata za članstvo u EU-u.

Von der Leyen je u pismu adresiranom na člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića, čiji su sadržaj u utorak objavili lokalni mediji, podsjetila kako je provedba reformskih prioriteta definiranih još 2019. godine i dalje zadaća na kojoj Komisija insistira i to će činiti i ubuduće.

“Komisija će se uključiti u politički dijalog s novim vlastima u vezi s okvirom za politički forum na visokom nivou kako bi se nadgledala provedba 14 ključnih prioriteta i izvještavalo o daljem napretku”, stoji u pismu.

Von der Leyen je poručila Bećiroviću kako računa na punu saradnju Predsjedništva BiH, ali je istaknula da je primarna odgovornost sada na Vijeću ministara BiH jer ono treba poduzeti mjere kako bi se reforme počele provoditi. Dodala je kako EU cijeni pridruživanje BiH osudama ruske agresije na Ukrajinu te računa da će se takav pristup Sarajeva nastaviti.

Ključni preduvjeti za BiH na putu ka EU-u

Usklađivanje vanjske politike BiH s onom EU je, također, preduvjet daljnjeg napretka te zemlje na putu ka punopravnom članstvu, no to otvoreno opstruiraju vlasti Republike Srpske čiji predstavnici u tijelima vlasti na državnom nivou odbijaju podržati pridruživanju bilo kakvim sankcijama protiv Rusije. Predsjednik tog entiteta Milorad Dodik ne skriva bliske veze s ruskim čelnicima, uključujući Vladimira Putina, piše Hina.

Evropska je komisija ranije pozvala nove vlasti u BiH da opredjeljenje za članstvo u EU dokažu brzim usvajanjem zakona o sukobu interesa na državnom nivou, odnosno izmjenama zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV). To se još nije dogodilo, no Edin Dilberović, šef Direkcije za evropske integracije BiH, tvrdi kako napretka, ipak, ima odnosno kako je “deblokirano” pet od 14 prioriteta.

Izvor: Agencije