Najavljeno peto izdanje WARM Akademije

U saopćenju se navodi kako će Akademija biti održana paralelno s WARM festivalom u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

S jednog od prethodnih izdanja WARM festivala (Al Jazeera)

Fondacija WARM od 10. do 15. jula organizirat će u Sarajevu peto izdanje WARM Akademije, multidisciplinarnog obrazovnog programa koji za cilj ima istraživanje i prikazivanje najnovijih pristupa, inovativnih tehnika i najboljih praksi iz cijelog svijeta koji se odnose na pitanja povezana sa suvremenim sukobima i post-konfliktnim tranzicijama.

U saopćenju se navodi kako će Akademija biti održana paralelno s WARM festivalom u glavnom gradu Bosne i Hercegovine te kako će u posebnom fokusu biti aktuelni sukobi u Ukrajini, Afganistanu, Iranu i Sudanu, između ostalog, kao i ključne uloge reportera, umjetnika i akademika u vrijeme krize.

Raspad Jugoslavije, rat, genocid

„Nadalje, učesnici će imati jedinstvenu priliku da prate predavanja koja će osigurati naš cijenjeni partner Kuma International. Formirana 2018., Ljetna škola Kuma International je prvi program direktno posvećen savremenim praksama u umjetnosti stvorenim u kontekstu sukoba i traume, sa fokusom na BiH i rad umjetnika iz regije i dijaspore kao odgovor na politička previranja 1990-ih, uključujući raspad Jugoslavije, rat i genocid“, ističe se u saopćenju WARM Fondacije, koje potpisuje njen direktor Damir Šagolj.

Dodaje se kako je učešće u Akademiji besplatno, broj učesnika je ograničen na 30 i izbor će biti zasnovan na kompetitivnom procesu. Prijave se primaju do 25. juna.

Izvor: Al Jazeera i agencije