Lajčak: Duboko smo zabrinuti zbog situacije na sjeveru Kosova

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Srbije i Kosova kaže da su zatražili od premijera Kosova smirivanje situacije na sjeveru, održavanje novih izbora i povratak dijalogu.

Miroslav Lajčak kaže da su albanski gradonačelnici u opštinama na sjeveru Kosova izabrani legalno, ali da nemaju legitimitet (EPA)

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak saopćio je u utorak da je međunarodna zajednica duboko zabrinuta zbog situacije na sjeveru Kosova.

“Američki izaslanik [za Zapadni Balkan] Gabriel Escobar i ja smo se sastali s premijerom Kosova Albinom Kurtijem i prvim zamjenikom premijera Besnikom Bislimijem. Duboko smo zabrinuti zbog situacije na sjeveru [Kosova] i pozivamo na hitnu deeskalaciju na terenu, vanredne izbore, uz učešće Srba, na Kosovu i povratak dijalogu o normalizaciji”, napisao je na Twitteru.

Lajčak je u ponedjeljak navečer izjavio da su on i Escobar zatražili od Kurtija da dođe do smirivanja situacije na sjeveru Kosova, održavanja novih izbora i povratka dijalogu.

No, i Lajčak i Escobar su rekli da su tek “na početku misije“.

Nema dogovora o novim izborima

Nakon Prištine, evropski i američki diplomata u utorak će u Beogradu nastaviti razgovore o situaciju na Kosovu sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem.

NATO je počeo pojačavati mirovne snage na Kosovu nakon prošlosedmičnih nemira na sjeveru zemlje, saopćio je Savez.

Nasilje se razbuktalo nakon što su vlasti Kosova na rukovodeće pozicije u sjevernim opštinama postavile etničke albanske gradonačelnike, koji su izabrani uz izlaznost od 3,5 posto, pošto su Srbi koji čine većinu u toj regiji bojkotirali lokalne izbore.

U sukobima je povrijeđeno 30 članova mirovnih snaga (KFOR) te pedesetak srpskih demonstranta.

Lajčak je, nakon sastanka koji je trajao oko dva sata, rekao da nije postignut dogovor s Kurtijem o ponovnom održavanju izbora na sjeveru Kosova.

Precizirao je da je, zajedno s Escobarom, predstavio Kurtiju prijedlog međunarodne zajednice od tri glavne tačke – deeskalacija situacije na sjeveru Kosova, brzo održavanje novih izbora i povratak dijalogu.

“Da smo postigli dogovor [o izborima], rekao bih to”, izjavio je Lajčak, prenosi Tanjug, pozivajući se na medije s Kosova.

Kazao je da je sastanak s Kurtijem bio “dug, iskren i težak”.

Lajčak je rekao da su novi albanski gradonačelnici u opštinama na sjeveru Kosova izabrani legalno, ali da nemaju legitimitet.

Escobar: Jedinstvo u transatlantskoj zajednici

“Legalnost ne znači predstavljanje i legitimitet, i to je problem koji imamo na sjeveru [Kosova]. Stoga je u interesu Kosova, u interesu svih, da imamo gradonačelnike koji imaju legalitet, ali i legitimitet”, kazao je Lajčak.

Escobar je rekao da SAD poštuje autoritet Vlade Kosova i Ustav te da zapadni partneri pokušavaju pronaći “formulu za harmoniju među etničkim grupama” na Kosovu.

“Nikada nisam vidio ovoliko jedinstva u transatlantskoj zajednici. SAD, Evropska unija, NATO i skoro svi prijatelji Kosova imali su iste zahtjeve. Nadamo se da ćemo biti saslušani”, kazao je Escobar.

Osudio je napad na pripadnike KFOR-a i poručio da počinitelji trebaju snositi odgovornost.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada