Escobar i Lajčak na sastanku sa Vučićem

Prethodno su Lajčak i Escobar posjetili Prištinu gdje su sinoć o situaciji na Kosovu razgovarali sa premijerom Kosova Albinom Kurtijem.

Evropska unija i Sjedinjene Američke Države traže od Beograda i Prištine da odmah i bezuslovno preduzmu mjere na smirivanju stanja na sjeveru (Anadolija)

U Beogradu je počeo sastanak predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, specijalnog predstavnika Evropske unije za dijalog Srbije i Kosova Miroslava Lajčaka i specijalnog izaslanika SAD-a za Zapadni Balkan Gabriela Escobara.

Sastanku prisustvuju i šef delegacije EU-a u Beogradu Emanuel Giofre kao i ambasador SAD-a u Srbiji Christopher Hill, prenosi Tanjug.

Prethodno su Lajčak i Escobar posjetili Prištinu gdje su sinoć o situaciji na Kosovu razgovarali sa premijerom Kosova Albinom Kurtijem.

Tri zahtjeva za Kurtija

Lajčak je izjavio nakon razgovora sa Kurtijem da su Prištini iznijeta tri zahtjeva – deeskalacija situacije na sjeveru Kosova, brzo održavanje novih izbora i povratak dijalogu.

On je naveo da sa Kurtijem nije postignut dogovor o održavanju izbora na sjeveru Kosova.

Escobar je izjavio danas da premijer Kosova Albin Kurti ima dva dana da odgovori na zahtjeve EU-a i SAD-a.

Smirivanje situacije

Evropska unija i Sjedinjene Američke Države traže od Beograda i Prištine da odmah i bezuslovno preduzmu mjere na smirivanju stanja na sjeveru.

Kako je najavio, Lajčak će, nakon ovih razgovora, o stanju na terenu obavijestiti visokog predstavnika EU-a Josepa Borrella, koji će o tome izvjestiti zemlje članice bloka.

Zemlje članice EU će potom donijeti odluku o narednim koracima.

Do zaoštravanja situacije na sjeveru Kosova došlo je nakon što je policija Kosova provela u zgrade opština albanske gradonačelnike izabrane na lokalnim izborima koje su Srbi bojkotovali.

Srbi na Kosovu su u septembru prošle godine napustili institucije Kosova zbog o odluke vlasti Kosova o zamjeni registarskih tablica izdanih u Srbiji, što je protumačeno kao kršenje Briselskog sporazuma.

Izvor: Agencije