Vučićeva poruka poput Miloševićeve

Vučić je od početka masovnih protesta više puta izjavio kako se vlast neće mijenjati na ulici, već na izborima i naglasio da neće biti prelazne vlade.

Peti u nizu protesta “Srbija protiv nasilja”, započetih poslije dvije tragične masovne pucnjave s 18 žrtava u školi i dva sela nadomak Beograda, ponovo je u subotu na ulice srbijanske prijestolnice izveo desetine hiljada koji se protive poticanju i promovisanju nasilja u političkom životu, medijima i javnom prostoru.

Deseci hiljada građana izlašli su na ulice Beograda pod sloganom ‘Srbija bez nasilja (Rade Prelić / Tanjug)

Demonstranti su u subotu u povorci centralnim gradskim ulicama okružili sjedište predsjednika Srbije i, smatrajući vlast odgovornom za porast i tolerisanje nasilja u društvu, ostavili mu brojne poruke kritike i pozive da se povuče.

Poređenje s Miloševićem

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je poslije subotnjeg protesta tri puta reagirao na društvenim mrežama. Iste večeri je videoporukom na Instagramu pozvao građane da se “ujedine bez obzira na razlike”, a “sve naše razlike da pretočimo u naše prednosti, ali da se počnemo baviti ozbiljnim problemima”.

U nedjelju ujutro uslijedila je druga, slično intonirana, poruka na Instagramu uz poziv na jedinstvo i zajedničko djelovanje, ali i uz ocjenu da ga se pokušava srušiti izvana.

“Ne ruše neki spolja Srbiju zbog nekog Vučića, već ruše nekog Vučića zbog Srbije. Za njih je važno da je Srbija što je moguće slabija. Mi moramo da radimo da Srbija bude jača, da Srbija bude snažnija”, rekao je Vučić u videoporuci.

Na duštvenim mrežama ubrzo su se pojavila poređenja te Vučićeve poruke s gotovo identičnom izjavom bivšeg srbijanskog predsjednika Slobodana Miloševića prije nego što je 5. oktobra 2000. protestima svrgnut s vlasti poslije izbora na kojima je odbio priznati poraz.

“Ne napadaju Srbiju zbog Miloševića, nego napadaju Miloševića zbog Srbije”, rekao je tada Milošević.

‘Vlast se neće mijenjati na ulici’

Vučić je od početka masovnih protesta više puta izjavio kako se vlast neće mijenjati na ulici, već na izborima i naglasio da neće biti prelazne vlade, niti će o tome potpisati odluku “dok je živ”, ocijenivši kako bi to bila “vlada tajkuna, kriminalaca i stranaca” i “razorila bi Srbiju za šest mjeseci”.

“Suviše volim Srbiju da bi tako nešto dopustio. O tome možete maštati za četiri godine kad više ne budem predsednik”, rekao je Vučić novinarima u nedjelju nakon ceremonije obilježavanja Dana MUP-a i Dana policije.

Vučić je u aprilu 2022. s više od dva miliona glasova u prvom krugu izborio drugi petogodišnji predsjednički mandat.

Izvor: Agencije