U Konjicu sastanak lidera vladajućih stranaka u BiH završen bez dogovora

U Konjicu završen sastanak na kojem su učestvovale delegacije SDP-a, NiP-a, Naše stranke, HDZ-a i SNSD-a.

U Konjicu sastanak vladajuće koalicije na državnom nivou u Bosni i Hercegovini završen je bez dogovora. Pokazani su suprotni stavovi o svim ključnim pitanjima.

Predstavnici vladajuće koalicije u Bosni i Hercegovini koju čine stranke takozvane trojke (Socijaldemokratska partija BiH, Narod i pravda, Naša stranka), Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ BiH), sastali su se u Konjicu kako bi razgovarali o teškoj političkoj situaciji u zemlji.

Ona je dodatno narušena nakon što je Narodna skupština Republike Srpske usvojila zakon o neprihvatanju odluka Ustavnog suda BiH na području tog bh. entiteta.

Iz SNSD-a Milorada Dodika traže reformu suda i odlazak stranih sudija, te najavljuju razgovore o tim pitanjima u okviru 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije za članstvo BiH u Uniji. Rekao je da se RS neće povući i neće poštivati odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

“Mi smo za to da potpuno očistimo Bosnu i Hercegovinu od stranog utjecaja, ne samo od lažnog [visokog] predstavnika, već i od američkog ambasadora”, rekao je Dodik.

Ustavni sud BiH u skladu s odredbama Daytonskog sporazuma ima devet sudija od kojih četvero imenuje parlament Federacije BiH a dvoje Narodna skupština RS-a. Trojicu stranih sudija imenuje predsjednik Evropskog suda za ljudska prava a trenutano su na tim pozicijama državljani Švicarske, Njemačke i Albanije. Strane sudije trebali su biti u Ustavnom sudu u ograničenom razdoblju no uslov za njihov odlazak bio je novo zakonsko rješenje o čemu u BiH do sada nije bilo političke saglasnosti.

Dodik tvrdi kako strane sudije promoviraju centralističku politiku u interesu Bošnjaka a posebno je napao sudiju Albanaca.

Ideja o odlasku stranih sudija, koju podržava i čelnik HDZ-a BiH Dragan Čović, neprihvatljiva je za lidere trojke. Predsjednici Socijaldemokratske partije BiH i Naroda i pravde Nermin Nikšić i Elmedin Konaković najavili su nastavak pravne borbe.

“Pokazat ćemo pravnu moć Bosne i Hercegovine i staviti van snage ovakve odluke”, rekao je Konaković novinarima. “Ovo su priče koje odbijaju investitore i turiste. Mislio sam da su na većem nivou svijesti kolege s kojima smo odlučili napraviti vladu”, dodao je.    

“Nastavit ćemo razgovore i vidjeti kako će se dalje razvijati odnos …”, rekao je Nikšić novinarima nakon sastanka. “Vlasti u RS-u žele jači entitet u odnosu na BiH, a mi jaču državu, a slabije entitete i to su stvari oko kojih se nikad nećemo složiti. Ali, postoje stvari oko kojih ćemo se složiti, a to je put BiH ka Evropskoj uniji”, dodao je.

“Bez razgovora nema rješenja”, kazao je novinarima čelnik HDZ BiH Dragan Čović nakon trosatnog sastanka.

Čović tvrdi kako partnerstvo uspostavljeno nakon izbora u oktobru 2022. može opstati a odgovarajući na pitanja novinara o spornoj odluci parlamenta RS izbjegao je direktan odgovor kazavši kako on apsolutno poštuje ustav i drži BiH svojom domovinom.

Potvrdio je ipak kako se “apsolutno slaže” s eliminisanjem stranih sudaca iz Ustavnog suda BiH a drugo je pitanje kada i kako.

“Svjesni ogromnih razlika između svih nas trebamo što prije učiniti ono što možemo dogovoriti”, zaključio je Čović.

Dodik sam sebe prijavio

Nakon brojnih reakcija iz Federacije BiH i najava da će podnijeti tužbu Tužilaštvu BiH protiv njega Milorad Dodik je odlučio sam protiv sebe podnijeti prijavu.

“Pošto još niko iz Federacije BiH to nije uradio, odlučio sam da podnesem prijavu Tužilaštvu BiH protiv Željke Cvijanović, Radovana Viškovića, Nenada Stevandića i protiv sebe jer smo podržali donošenje Zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH u Republici Srpskoj”, poručio je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ranije u petak.

“Prijavu sam podnio i protiv svih narodnih poslanika koji su glasali za usvajanje Zakona, kao i protiv svih potpisnika peticije akademske zajednice kojom su izrazili nezadovoljstvo radom Ustavnog suda BiH”, poručio je Dodik putem svog zvaničnog Twitter profila.

Izvor: Agencije