Turska šalje specijalce na Kosovo na zahtjev NATO-a

Radi se o pripadnicima bataljona komandosa iz sastava 65. mehanizovane pješadijske brigade iz Kirklarelija.

NATO će poslati dodatnih 700 vojnika na Kosovo (Reuters)

Ministarstvo odbrane Turske saopštilo je danas da će, na zahtjev NATO-a, u naredna dva dana poslati specijalce na Kosovo, koji će biti stacionirani u kasarni u Prizrenu, i pozvalo suprotstavljene strane na uzdržanost.

Kao odgovor na zahtjev dobijen iz Združenog štaba NATO-a u Napulju, zbog dešavanja na sjeveru Kosova, “planirano je da se 4. i 5. juna u kasarnu ‘Sultan Murat’ na Kosovu” upute turske snage, navodi se u saopštenju, prenosi Tanjug.

Kako se precizira, radi se o pripadnicima bataljona komandosa iz sastava 65. mehanizovane pješadijske brigade iz Kirklarelija, koja je ranije bila raspoređena u sastav KFOR-a.

Dodatnih 700 vojnika NATO-a

U saopštenju se dodaje da Turska nastavlja da doprinosi regionalnom i globalnom miru i stabilnosti u okviru misija UN-a, NATO-a, EU-a i OSCE-a.

“U tom kontekstu, naša zemlja pomno prati dešavanja na Balkanu, gdje imamo zajedničke historijske i kulturne vrijednosti, zauzima konstruktivan stav i poziva na uzdržanost strana, kao i na rješavanje nedavnih događaja u prijateljskom i bratskom sjevernom dijelu Kosova, koji nanose štetu regionalnoj sigurnosti i stabilnosti, kroz dijalog”, navelo je tursko Ministarstvo odbrane.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je 30. maja u Oslu da će ta vojna alijansa poslati dodatnih 700 vojnika na Kosovo, kako bi se suzbilo nasilje koje je izbilo na sjeveru i pripremiti još jedan bataljon koji će poslati ukoliko to bude neophodno.

Izvor: Agencije