Evropska unija prijeti Srbiji i Kosovu kaznenim mjerama zbog nasilja

Neuspjeh u deeskalaciji napetosti dovest će do negativnih posljedica, saopćila je Evropska unija, pozivajući na hitnu uspostavu mira na sjeveru Kosova.

Sukob pripadnika KFOR-a i Srba u Zvečanu (Reuters)

Evropska unija je zaprijetila uvođenjem kaznenih mjera Srbiji i Kosovu ako ne spriječe ponavljanje nasilja koje je bilo usmjereno protiv međunarodnih mirovnih snaga nakon spornih izbora lokalnih gradonačelnika.

“Neuspjeh u deeskalaciji napetosti dovest će do negativnih posljedica”, navodi EU u saopćenju.

U saopćenju se poziva na hitnu uspostavu mira na sjeveru Kosova, gdje su krajem maja srpski demonstranti zapaljivim napravama i kamenjem napali mirovne snage NATO-a tokom protesta u selu Zvečan. Ranjeno je 30 italijanskih i mađarskih vojnika i više od 50 Srba.

Kako bi tačno mogle izgledati zaprijećene “odlučne mjere” nije objašnjeno. Moguće je smanjenje finansijske podrške koju dvije zemlje dobijaju kao kandidati za ulazak u EU. Saradnja bi također mogla biti ograničena, prenosi Hina, pozivajući se na agenciju dpa.

Poziv na deeskalaciju

“Nasilje se moglo izbjeći i mora se izbjegavati u budućnosti”, navedeno je u izjavi koju je u ime EU objavio povjerenik za vanjske poslove Josep Borrell.

EU je pozvala Kosovo i Srbiju da poduzmu trenutnu i bezuvjetnu akciju za deeskalaciju situacije i da “prestanu koristiti retoriku razdora i suzdrže se od bilo kakvih daljnjih nekoordiniranih akcija”.

Nedavni protesti rasplamsali su se nakon izbora novih gradonačelnika na sjeveru Kosova, političara albanskog porijekla koji su pobijedili na dopunskim izborima, koje su Srbi bojkotirali po nalogu vlasti u Beogradu.

Etnički Albanci čine 90 posto stanovništva Kosova.

Izvor: Agencije