State Department: Zakon usvojen u RS-u krši Ustav BiH

Protivljenje Ustavnom sudu prijeti, ne samo vladavini prava nego i stabilnosti, sigurnosti i prosperitetu BiH, naveo je glasnogovornik State Departmenta.

"Čini se da je krajnji cilj Kremlja sakriti svoju propagandu i dezinformacije preko lokalnih medija na način koji djeluje prirodno stanovništvu Latinske Amerike", stoji u saopćenju američkog State Departmenta
Zakon predstavlja opasnu eskalaciju secesionističkih prijetnji, tvrdi State Department (Getty Images)

SAD je u četvrtak osudio odluku Narodne skupštine Republike Srpske o usvajanju zakona o neprovođenju odluka i zaključaka Ustavnog suda BiH, ocijenivši da je tim potezom narušen Dejtonski mirovni sporazum.

Novi zakon, usvojen u utorak, krši Ustav Bosne i Hercegovine i protivan je Dejtonskom mirovnom sporazumu, naveo je glasnogovornik State Departmenta Matthew Miller u saopštenju, prenio je Tanjug, pozivajući se na Reuters.

“Protivljenje Ustavnom sudu prijeti, ne samo vladavini prava nego i stabilnosti, sigurnosti i prosperitetu Bosne i Hercegovine”, naveo je Miller.

On tvrdi da u kombinaciji s antidejtonskom retorikom nekih lidera bh. entiteta Republike Srpske, zakon predstavlja opasnu eskalaciju secesionističkih prijetnji.

Zastupnici Narodne skupštine Republike Srpske su dvotrećinskom većinom usvojili zakon o neprovođenju odluka Ustavnog suda BiH na teritoriji Republike Srpske dok u Parlamentu BiH ne bude usvojen Zakon o Ustavnom sudu BiH.

RS na udaru najoštrijih kritika

Prethodno je Ustavni sud BiH izmijenio Pravila o radu, prema kojima se odluke ovog suda mogu donositi bez prisustva sudija iz Republike Srpske, što je za vlast tog entiteta bilo neprihvatljivo.

Ustavnom sudu je iz Banje Luke dat rok do prošlog petka u podne da vrati član Pravila koji reguliše rad suda, ali to nije učinjeno, pa je zakazana posebna sjednica NSRS-a samo s jednom tačkom dnevnog reda.

Republika Srpska se zbog usvojenog zakona našla na udaru najoštrijih kritika međunarodnih predstavnika u BiH.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je ranije danas da je taj entitet donio „odgovoran zakon vezan za zaštitu svojih prava i prekinuo praksu kojom se spekulacijama pokušava uspostaviti antiustavni sistem u BiH“.

Izvor: Agencije