Blinken pozvao Kurtija i Vučića na bezuvjetno provođenje Briselskog sporazuma

Američki državni sekretar Antony Blinken je u telefonskom razgovoru s Vučićem i Kurtijem iskazao punu podršku provođenju Briselskog sporazuma.

Blinken je u telefonskom razgovoru s Kurtijem i Vučićem istakao trajnu podršku ekonomiji, demokratiji i vladavini prava (Reuters)

Američki državni sekretar Antony Blinken razgovarao je telefonski s premijerom Kosova Albinom Kurtijem i predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Premijer Kosova Albin Kurti je sa američkim državnim sekretarom Antonyjem Blinkenom razgovarao o situaciji na sjeveru Kosovu, prenosi Anadolija.

Razgovarano je o dijalogu koji vodi visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell za deeskalaciju i normalizaciju odnosa Srbije i Kosova.

U tom kontekstu Kurti je obavijestio Blinkena o bilateralnom sastanku prošlog četvrtka u Briselu “kada nije došlo do trilateralnog sastanka zbog nespremnosti predsjednika Srbije”.

Kontinuirana podrška

Kurti i Blinken razgovarali su, kako je navedeno u saopštenju, “o situaciji u četiri opštine na sjeveru Kosova, o novim izborima kojima mora da prethodi vladavina prava, o nasilnim ekstremistima koji su napali vojnike KFOR-a, kosovsku policiju i novinare i o tri srpska potpredsjednika u opštinama Leposavić, Zvečan i Sjeverna Mitrovica”.

Takođe je bilo reči o konfiskaciji oružja i dosta municije u automobilu beogradskih registarskih oznaka, kao i o potrebi pune, dosljedne i bezuvjetne primjene Briselskog osnovnog sporazuma.

Kurti se zahvalio Blinkenu na kontinuiranoj i sveobuhvatnoj podršci SAD-a, te ga je informisao o dostignućima Kosova u oblasti ekonomije, demokratije i vladavine prava.

Obojica su se složili da ostanu u redovnoj i čestoj komunikaciji u cilju mira i sigurnosti na Kosovu i u cilju normalizacije odnosa sa Srbijom, navedeno je u saopštenju nakon razgovora.

Washington uz plan EU-a

Američki državni sekretar je, u telefonskom razgovoru sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, pozdravio vijest o oslobađanju trojice pripadnika kosovske policije, prenosi Tanjug.

On je, kako je saopštio State Department, pozvao na deeskalaciju napetosti dvije strane.

Blinken je, također, ponovio da odgovorni za nedavne napade na pripadnike KFOR-a na sjeveru Kosova treba da odgovaraju i naglasio stalnu podršku Washingtona planu Evropske unije od tri tačke.

Američki državni sekretar je pozvao Beograd da odmah preduzme korake za provođenje svojih obaveza iz sporazuma o normalizaciji odnosa sa Kosovom, navodi se u saopštenju.

Izvor: Al Jazeera i agencije