Srbija oslobodila kosovske policajce

Kosovski policajci koje je uhapsio MUP Srbije branit će se sa slobode, nakon što je Sud u Kraljevu potvrdio optužnicu protiv njih.

Srbija tvrdi da su kosovski policajci uhapšeni u unifromama i s oružjem na teritoriji Srbije, dok Priština tvrdi da je to bilo na teritoriji Kosova (Tanjug)

Sud u Kraljevu ukinuo je pritvor trojici kosovskih specijalnih policajaca koji su privedeni 14. juna, javio je Al Jazeerin reporter Ognjen Zorić.

U saopćenju Višeg suda u Kraljevu se navodi da je vanpretresno vijeće kosovskim policajcima ukinulo pritvor nakon što je pokrenut postupak i nakon što je optužnicu podigao viši javni tužilac u Kraljevu.

“Nakon što je sproveden prethodni postupak i podignuta optužnica od strane Višeg javnog tužilaštva u Kraljevu protiv osumnjičenih lica B. S., R. Z. i Š. M. zbog po jednog krivičnog dela nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija iz čl. 348. st. 4. u vezi st. 2 u vezi st. 1 Krivičnog zakonika, vanpretresno veće Višeg suda u Kraljevu je potvrdilo optužnicu protiv navedenih okrivljenih i donelo rešenje kojim je okrivljenima ukinut pritvor”, navodi se u saopćenju Višeg suda u Kraljevu, prenosi Tanjug.

Oprečne tvrdnje Kosova i Srbije

Oni se terete za krivično djelo nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materijala, za koje je predviđena kazna do 12 godina zatvora.

Srbija tvrdi da su kosovski policajci uhapšeni u unifromama i s oružjem na teritoriji Srbije, dok Priština tvrdi da je to bilo na teritoriji Kosova.

Premijer Kosova Albin Kurti zatražio je hitno puštanje policajaca.

Također, mnogi predstavnici međunarodne zajednice, uključujući one iz SAD-a i Velike Britanije, zatražili su od Srbije hitno puštanje policajaca.

Kurti: Sretni smo što se specijalci vraćaju porodicama

Premijer Kosova Albin Kurti potvrdio je da su trojica pripadnika Kosovske specijalne policije koji su ranije uhapšeni duboko na teritoriji Srbije pušteni iz pritvora.

“Potvrđujemo da su trojica kidnapovanih policajaca puštena. Iako smo sretni što su se vratili svojim porodicama, ova otmica predstavlja ozbiljno kršenje ljudskih prava i mora biti ukorena. Agresija srpske strane se mora smatrati odgovornom”, napisao je Kurti na Twitteru.

Rama: Puštanje specijalaca otvara put ka deeskalaciji i dijalogu

Albanski premijer Edi Rama poručio je da je puštanje trojice pripadnika Kosovske specijalne policije iz pritvora ”dobra vijest”, jer ”otvara put ka deeskalaciji i dijalogu”.

“Povratak kosovskih policajaca svojim kućama je zakašnjela vijest, ali ipak veoma dobra jer, prvo, stavlja tačku na proizvoljno lišavanje slobode za tri osobe koje nisu počinile nijedan zločin, a drugo, ponovno otvara put deeskalacije i dijaloga. Drago mi je da je sila razuma nadvladala razum sile”, napisao je Rama.

Izrazio je nadu da Kosovo i Srbija sada ”mogu početi s dugoočekivanom deekalacijom” i da se “sada mogu razmrsiti čvorovi konačnog procesa normalizacije između Kosova i Srbije”.

Hapšenje policajaca raspirilo tenzije

Hapšenje kosovskih policajaca uslijedilo je nakon protesta koncem maja kada su se lokalni Srbi usprotivili da gradonačelnici etnički Albanci preuzmu dužnost nakon lokalnih izbora u četiri sjeverne općine na kojima je izlaznost bila samo 3,4 posto, jer su ih Srbi, koji čine većinu na sjeveru, bojkotirali.

Ovaj događaj pojačao je tenzije između Kosova i Srbije i raspirio strahove od novog nasilja između bivših ratnih neprijatelja.

Uslijedili su odvojeni sastanci visokog predstavnika Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Josepa Borrella s premijerom Kosova Albinom Kurtijem i predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem Briselu, no konkretno rješenje za smirivanje situacije nije postignuto.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada