Borrell: Izbori na Kosovu uz učešće Srba, u protivnom finansijske i političke mjere

Ne navodeći o kojim sankcijama se radi, visoki predstavnik EU-a Josep Borrel rekao je da Političko-sigurnosni odbor EU-a već priprema mjere ako ne dođe do smirivanja tenzija na Kosovu.

Borrell: EU će nastaviti insistirati na nastavku dijalogu između Kosova i Srbije (Reuters)
Borrell: Članice EU-a ozbiljno zabrinute zbog eskalacije na Kosovu (Reuters)

Članice Evropske unije traže da se zaustavi zaoštravanje i na sjeveru Kosova održe izbori uz učešće kosovskih Srba, najavljujući finansijske i političke mjere ako se do toga ne dođe, dok su Prištinu i Beograd pozvali da dokažu spremnost da primjene obaveze iz dijaloga o normalizaciji odnosa.

Mjere već priprema Političko-sigurnosni odbor EU-a i one zavise od toga da li će izbori biti održani i izabrani legitimni čelnici opština, izjavio je danas visoki predstavnik EU-a Josep Borrel,  objašnjavajući ključne zaključke šefova diplomatija zemlja Unije.

On je naglasio da “članice EU-a ističu veoma ozbiljnu zabrinutost zbog eskalacije na Kosovu” i naglasio da će “Unija imati na umu (današnju) odluku Beograda da oslobodi trojicu kosovskih policajaca”.

“Zemlje EU će, ako bude nužno”, ukazao je Borrell, “primijeniti mjere da ojačaju polugu uticaja Evropske unije i podrže dijalog u cilju normalizacije” odnosa Srbije i Kosova. Rekao je da će idućih dana Brisel nastaviti kontakte s obje strane.

Borrell je ukazao da “izbori u četiri opštine na sjeveru Kosova moraju biti organizovani uz bezuslovno učešće kosovskih Srba i obje strane moraju pokazati spremnost da primjene obaveze iz dijaloga” i dodao je da se od “budućih članica EU očekuje evropsko ponašanje”, prenijela je Beta.

Visoki predstavnik EU-a je upozorio da je neodrživo da opštine na sjeveru Kosova “zauvijek štiti KFOR“.

Tenzije na sjeveru Kosova

Iako se činilo da se odnosi između Kosova i Srbije konačno kreću u dobrom smjeru, jer su krajem februara prihvatili sporazum o normalizaciji odnosa na osnovu prijedloga Evropske unije, podržan i iz Washingtona, a u aprilu usaglasili Aneks za njegovu implementaciju, situacija se naglo pogoršala posljednjih sedmica.

Lokalni Srbi su se krajem maja usprotivili da gradonačelnici etnički Albanci preuzmu dužnost nakon lokalnih izbora u četiri sjeverne općine na kojima je izlaznost bila samo 3,4 posto jer su ih Srbi, koji čine većinu na sjeveru Kosova, bojkotovali. U sukobima je povrijeđeno 30-ak pripadnika mirovnih snaga (KFOR) i više od 50 srpskih građana.

Dodatno zaoštravanje tenzija uslijedilo je dvije sedmice poslije, sredinom juna, kada su srbijanske snage uhapsile trojicu kosovskih policajaca, za koje tvrde da su ušli na teritoriju Srbije, što Kosovo negira, tvrdeći da ih je srbijanska policija kidnapovala na teritoriji Kosova. Kosovska vlada je kao reakciju zabranila ulazak srpske robe na Kosovo.

Izvor: Agencije