Politico: Demokrate i republikanci ujedinjeni u kritici Albina Kurtija

Kosovo je omiljeni projekat demokratskih lidera još od predsjednika Billa Clintona, no sada gube strpljenje s Albinom Kurtijem.

Premijer Kosova Albin Kurti se našao pod snažnim kritikama i Washingtona i Brisela (Reuters)

Washington krivicu za nedavni sukob kosovske policije i Srba na sjeveru Kosova direktno prebacuje na Albina Kurtija, koji je uspio ujediniti američke demokrate i republikance u ocjeni da on ugrožava napore na postizanju mira, piše briselski portal Politico.

“Premijer Kosova Albin Kurti postigao je nemoguće u američkoj politici – konsenzus među demokratama i republikancima. Na nesreću po Kurtija (i njegovu zemlju), tačka saglasnosti je da je kosovski lider tvrdoglav i povremeno nepromišljen političar koji je podrio zajedničke napore SAD-a i EU-a da se postigne trajno rješenje za mir između Kosova i Srbije”, piše briselski portal.

Stanje na sjeveru Kosova iznimno je napeto posljednjih nekoliko sedmica.

Koncem maja lokalni Srbi su se usprotivili da gradonačelnici etnički Albanci preuzmu dužnost nakon lokalnih izbora u četiri sjeverne općine na kojima je izlaznost bila samo 3,4 posto jer su ih Srbi, koji čine većinu na sjeveru, bojkotovali.

U sukobima je povrijeđeno 30 pripadnika mirovnih snaga (KFOR) i više od 50 srpskih građana.

Premda je i Brisel i Washington tražio od Prištine i Beograda da smire tenzije, to se nije desilo. Za sada se čini kako zapadni saveznici više zamjeraju premijeru Kurtiju.

Do najnovijeg incidenta je došlo kada su srbijanske snage uhapsile trojicu kosovskih policajaca, za koje tvrde da su ušli na teritoriju Srbije, što Kosovo negira, tvrde da ih je srbijanska policija kidnapovala na teritoriji Kosova.

Svi gube strpljenje s Kurtijem

Politico podsjeća na nedavnu izjavu američkog ambasadora u Srbiji Kristofera Hilla koji je doveo u pitanje Kurtija kao američkog partnera kao i na prethodnu osudu poteza Kosovske vlade, “koji eskaliraju tenzije na sjeveru i povećavaju nestabilnost” koju je na Twitteru iznio državni sekretar SAD-a Antony Blinken.

Portal, također, podsjeća i da je Richard Grenell, specijalni izaslanik SAD-a za dijalog Srbije i Kosova u administraciji predsjednika Donalda Trampa, rekao da je Kurti američkom predsjedniku i Evropaljnima “pokazao srednji prst”.

Dok je Grenell dugo bio kritičan prema Kurtiju, javni prekor administracije Joe Bidena je, ipak, “neobičan na nekoliko nivoa”, ocjenuje isti portal.

“Kao prvo, Kosovo je omiljeni projekat demokratskih lidera još od kada je bivši predsjednik Bill Clinton predvodio uspješnu NATO kampanju 1999. protiv jugoslovenskog diktatora Slobodana Miloševića”, piše Politico, dodajući da mnoge demokrate vide Kosovo kao rijedak primjer uspješne američke izgradnje nacije.

Drugo, Hill, “diplomatska legenda” na Balkanu koja razumije razmjere “malignog utjecaja” Srbije u regiju, smatra da Beograd nije kriv za najnoviju eskalaciju.

“Čak je i EU izgubio strpljenje s Kurtijem”, navodi Politico, podsjećajući da je Brisel donio odluku o odgađanju posjeta i finansijske saradnje s Prištinom.

Vučić nije anđeo

U tekstu se navodi da će malo ko tvrditi da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić – moćni lider s dugom historijom izazivanja neprijateljstva Zapada flertovanjem i s Rusijom i s Kinom – anđeo, ali da Srbija ostaje sila u regiji i da i SAD i EU žele osigurati da ne zađe dublje u rusku sferu utjecaja.

“Neki zapadni kritičari su prozivali Washington što je na strani Vučića u trenutku kada masovni protesti u Srbiji protiv njegove sve autoritarnije vladavine uzimaju maha…”, piše Politico.

Portal ocjenjuje i da je Kosovo ponovno postalo korisno sredstvo za Vučića da skrene pažnju javnosti u pokušaju da uguši proteste.

“U vrijeme kada su SAD i Evropa fokusirani na rješavanje ruskog rata u Ukrajini, posljednje što im treba je još jedan sukob na kontinentu. To je izgleda njihova računica u nastojanju da natjeraju Kurtija da odstupi. Bez obzira na to je li kritika Kurtija pravedna, najnovije rasplamsavanje na Kosovu je snažan podsjetnik na cijenu toga što je Zapad u regiji pustio da konflikt godinama tinja”, zaključuje Politico.

Izvor: Agencije