Komandant KFOR-a poziva Kosovo i Srbiju na dijalog

Ristuccia je u izjavi novinarima u Glavnom štabu KFOR-a u Prištini naglasio da je situacija na sjeveru Kosova i dalje napeta, uprkos naizgled mirnoj atmosferi.

Komandant Misije NATO-a na Kosovu (KFOR) general-major Michele Ristuccia pozvao je Kosovo i Srbiju da izbjegavaju nepotrebnu retoriku i vrate se dijalogu (Anadolija)

Komandant Misije NATO-a na Kosovu (KFOR) general-major Michele Ristuccia pozvao je Kosovo i Srbiju da izbjegavaju nepotrebnu retoriku i vrate se dijalogu, javlja Anadolija.

Ristuccia je u izjavi novinarima u Glavnom štabu KFOR-a u Prištini naglasio da je situacija na sjeveru Kosova i dalje napeta, uprkos naizgled mirnoj atmosferi.

„Pozivam obje strane da izbjegavaju nepotrebnu retoriku, sjednu za sto i vrate se dijalogu, što je jedini način da se situacija riješi“, naglasio je.

Komandant KFOR-a je rekao da većina stanovnika Kosova želi živjeti u miru.

Smanjenje broja vojnika

„Drastično smanjenje broja trupa KFOR-a od 1999. do 2023. veoma je jasan pokazatelj mnogih postignutih uspjeha. Nažalost, današnja dinamika nas čini veoma zabrinutim zbog ovih dostignuća i obje strane moraju da deeskaliraju tenzije i što prije pronađu političko i diplomatsko rešenje”, rekao je Ristuccia i dodao da postoje samo politička, a ne vojna rješenja.

Ističući da NATO šalje dodatne trupe na Kosovo kako bi se bolje suočio sa izazovima, Ristuccia je rekao da je “doprinos turskih snaga za nas važan, omogućava nam da imamo više fleksibilnosti da se suočimo s ovom situacijom”.

Početkom juna na Kosovo je stiglo pojačanje od gotovo 500 turskih vojnika u sastavu KFOR-a. Oni su prošle nedjelje raspoređeni u opštini Zubin Potok, na sjeveru Kosova, gdje živi većinsko srpsko stanovništvo.

Izvor: Agencije